El primer ministre britànic, Boris Johnson, aposta per una via cada vegada més conflictiva amb la Unió Europea (UE) i posa en perill les relacions entre les dues parts i la convivència a Irlanda del Nord. En un discurs pronunciat aquest dimarts pel secretari d'Estat pel Brexit, David Frost, els britànics s'han posicionat obertament en contra del Protocol del Brexit sobre Irlanda del Nord, que ja han derogat de manera unilateral en tres ocasions, i de la supervisió del Tribunal de Justícia Europeu (TJUE).

Perilla l'acord (i la pau)

En el seu discurs, Frost ha carregat contra la CE per haver obert procediments d'infracció contra el Regne Unit arran del seu incompliment continuat del Protocol d'Irlanda del Nord, fet que serà considerat pel TJUE: "No sembla haver-hi discreció sobre com s'apliquen les disposicions del Protocol. La decisió de la Comissió d'iniciar procediments d'infracció contra nosaltres a principis d'any a la primera instància de desacord mostra per què aquests acords no funcionaran a la pràctica," ha sentenciat. 

Per la seva part, la Comissió Europea (CE) ha recordat que el TJUE és necessari perquè Irlanda del Nord segueixi tenint accés al mercat comunitari de la UE, que és el que es va acordar en el Protocol d'Irlanda del Nord. Això, al seu torn, garanteix que la frontera entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda segueixi sent invisible, un fet necessari perquè així es va establir a l'Acord de Divendres Sant de 1998, que va posar fi a tres dècades de conflicte violent. 

Futur incert

Però arran del Brexit, les pors per l'increment de les taxes, el desabastiment a les botigues i la pressió dels nord-irlandesos unionistes (alguns dels quals es van retirar de l'acord de pau) han portat al govern de Johnson a ajornar la seva aplicació fins a tres vegades. 

Brussel·les publicarà aquest dimecres les seves propostes per a reformar el protocol i s'espera que aquestes se centrin en com resoldre els assumptes pràctics que planteja ara la circulació de productes de Gran Bretanya a la província britànica.

El portaveu cap de la CE, Eric Mamer, ha insistit aquest dilluns que Brussel·les té una posició "molt clara" que consisteix a "assegurar que el protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord s'aplica".

"Per descomptat, estem buscant solucions a qüestions pràctiques que afecten la vida diària de la gent. Això és clar, volem ser constructius, oberts, però en el marc de l'acord, tal com s'ha signat", ha constatat.

Així i tot, la situació a les Illes Britàniques no sembla millorar. La declaració oberta d'enfrontament per part de Londres anuncia que les negociacions de la ruptura definitiva amb la UE encara no han acabat. El futur i la convivència dels nord-irlandesos es planteja, si més no, incert

 

Foto principal: el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson / Efe