La Comissió Europea (CE) ha anunciat l'obertura d'un procediment legal contra el Regne Unit per infringir el protocol que governa la frontera entre la República d'Irlanda i Irlanda del Nord en l'acord de Brexit. 

Segons Brussel·les, la decisió que va anunciar Londres el passat 3 de març d'ajornar l'aplicació de controls duaners a les mercaderies que arriben per la regió d'Ulster fins a l'octubre, suposa una infracció del dret internacional.

Càrrega legal contra Westminster


En una carta d'emplaçament que marca el principi d'un procediment d'infracció oficial amb la UE, Maros Sefcovic, encarregat del seguiment del Brexit, s'ha dirigit al ministre britànic David Frost, demanant-li que "rectifiqui i s'abstingui de posar en pràctica" les mesures decidides unilateralment, ja que no només contradiuen l'acord, sinó que suposen "una violació del deure de bona fe" de l'acord internacional.

 

A més, Sefcovic ha traslladat la seva confiança de poder resoldre el compliment de l'acord "sense recórrer a altres vies legals," i insta al Regne Unit a rectificar abans de final d'aquest mes de març. D'aquesta manera, a només 15 dies perquè s'esgoti el "període de gràcia" acordat per tal que Irlanda del Nord s'adapti al Brexit, la UE llança un ultimàtum a Londres, qui vol evitar tensions en l'illa irlandesa.

A partir d'aquest dilluns, el Regne Unit té un mes per respondre a la carta de Brussel·les, iniciant el procediment d'infracció que podria arribar davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i culminar amb multes contra els britànics.

Tensió a l’illa irlandesa

De fet, l'intent de Boris Johnson de no endurir la frontera d'Ulster també posa en perill l'acord de pau del 1998, anomenat Acord de Divendres Sant o Acord de Belfast, que va posar fi a dècades de violència en la regió i va establir una 'frontera invisible' entre els dos països, sense duanes ni vigilància. En aquell moment, el fet que els dos països formessin part de la UE va afavorir el procés de pau, ja que els ciutadans eren lliures de travessar la frontera i exportar béns sense restriccions.

D'ençà de la sortida del Regne Unit del Brexit, els nord-irlandesos tornen a veure's dividits entre protestants a favor del Regne Unit i catòlics partidaris de la unificació amb la República d'Irlanda, ja que els prounionistes no volen ser tractats de manera diferent la resta de britànics i els prounificació no volen veure's afectats per duanes amb la UE. Segons el protocol irlandès de l'acord de Brexit, els nord-irlandesos podran mantenir la frontera invisible, però seguiran sotmesos a controls duaners d'aquells productes provinents del Regne Unit, fet que ha causat queixes entre mercaders i una escassetat de productes als supermercats.

El passat 4 de març, després que Westminster anunciés la decisió unilateral d'emplaçar el període de gràcia un grup de paramilitars prounionistes van retirar-se del Tractat de Belfast en protesta contra aquesta decisió.

 

Foto principal: David Frost, negiociador cap del Brexit / Efe