El Govern francès ha decidit prohibir la venda de focs artificials, excepte a professionals, de cara a les celebracions de la Festa Nacional del 14 de Juliol, segons ha anunciat la primera ministra, Élisabeth Born. Una decisió que només s'entén pel rerefons recent de les massives protestes que van sacsejar el país la setmana passada i a principis d'aquesta. Els disturbis es van estendre durante sis nits consecutives, després que el jove de 17 anys i d'origen algerià Nahel morís el 27 de juny pels trets d'un policia durant un control en la població de Nanterre, a la perifèria de París. Tot plegat ha deixat enfrontaments sonats entre els manifestants i els cossos de seguretat francesos, amb saquejos de comerços, cremes d'edificis i vehicles, i aldarulls generalitzats arreu de França.

"Acabo de signar un decret, que serà publicat aquest diumenge al diari oficial, que prohibeix vendre, portar o transportar focs artificials", ha afirmat Born en una entrevista al diari Le Parisien. "Només podran comprar-los els professionals que organitzaran els focs artificials als municipis". La primera ministra també ha promès el desplegament de "mitjans massius per protegir els francesos" durant la nit del 13 de juliol i la jornada del 14, afirmant que hi ha "inquietud" entre la població i les autoritats locals per la possibilitat que hi hagi nous disturbis. És per això que fins i tot s'ha dirigit als responsables de les principals plataformes de les xarxes socials per sol·licitar que s'aturi la difusió de material violent que pugui incitar a deslligar més disturbis. "Però per descomptat que no privarem als francesos d'internet perquè hi hagi violència", ha assegurat, si bé el govern gal va fer precisament això fa només uns dies per intentar evitar la proliferació de noves protestes.

En els darrers dies, la policia ha confiscat diversos carregaments de focs artificials amb dubtosa destinació, el més important d'ells un de 2,7 tones detectat en la rodalia de Rennes, al nord-est del país. Amb aquesta ofensiva concreta contra els focs artificials, el govern francès sacrifica un dels elements més característics de la jornada de celebració que és el 14 de Juliol amb la intenció d'evitar nous maldecaps. La primera ministra no ha entrat en autocrítica per la reacció de l'administració enfront de les protestes, sinó que no tot el contrari: la resposta del Govern, amb 3.700 detencions --dels quals un terç són menors--, 585 compareixences judicials immediates i 450 empresonaments mostren "una resposta molt ferma" per part de l'Estat.
 

Crítiques a esquerra i dreta

D'altra banda, la primera ministra ha aprofitat l'entrevista per criticar els seus adversaris polítics de l'esquerra i la dreta. Al líder de La France Insoumise, Jean Luc Mélenchon, l'ha acusat d'"irresponsable" per no condemnar les protestes socials per la mort del jove Nahel. I a l'extrema dreta de Marine Le Pen, ha criticat que hagi buscat "bocs expiatoris, respostes fàcils" als disturbis, en referència a la seva crítica a la immigració.