El president de la República francesa, Emmanuel Macron, ha pogut dormir un parell de nits tranquil, després de la desescalada de violència de la revolta de França, que sembla que s’ha pogut contenir amb la presència, al carrer, de més de 45.000 policies, entre antiavalots i unitats d’intervenció i assalt de la policia nacional i de la gendarmeria francesa. La insurrecció violenta que va arrencar per les protestes a Nanterre, després de la mort d’un jove de 17 anys que va ser abatut per la policia quan va intentar escapar d’un control policial, s’han estès per tot França deixant escenes de violència extrema, saquejos, assalts violents i incendis, ha baixat d’intensitat, però ningú està convençut que no torni a escalar. I més després d’haver-se sabut que un jove de 27 anys va morir a Marsella, durant els avalots, després de rebre l’impacte d’un projectil, segons les primeres investigacions de la fiscalia, dels que fan servir els equips antiavalots de la policia francesa. 

Emmanuel Macron, però, veient com l’oposició el marca de prop per la gestió inicial de la revolta, que els va agafar amb el peu canviat, amb incidents molts greus per tot el país, ha hagut de sortir al pas i reforçar la seva postura crítica contra les xarxes socials, on, segons ell i el seu equip, es marquen els objectius a atacar per part dels esvalotadors, que si bé no tenen líders coneguts ni reivindicacions tangibles, sí que aprofiten Snapchat i TikTok per difondre els seus missatges i, sobretot vídeos, i canals de Telegram restringits, per organitzar-se.

Tancar Snapchat en cas de crisi

El president de la República va anunciar ahir, segons recullen mitjans com la francesa BFMTV o Le Soir belga que no descarta poder “tallar” l’accés a aquestes xarxes socials en territori francès en moments de crisi si ha de servir per evitar que es puguin fer servir per organitzar nous episodis de violència. Tot i això, Macron també assegura que no és un debat que es pugui fer en calent i durant els avalots. “Cal fer un debat en fred, i sobre possibles regulacions, i quan les coses es compliquin, potser s’hauria de fer. Però sobretot no s’ha de fer en calent i espero que no s’hagi de fer”, va assegurar durant una reunió amb alcaldes de les ciutats afectades per l’onada de violència dels darrers dies.

46c282d24eee4750c03ea25c41d0ebd7e0c23468
Agents de la policia nacional francesa, durant una nit d'avalots / EFE

Durant el cap de setmana Macron ja va marcar dues línies en la seva posició en contra dels avalots. La primera, els pares dels joves, molt joves, que estaven participant dels aldarulls, per cridar-los a la responsabilitat “ètica i penal” d’evitar que els menors sortissin al carrer a la nit. I la segona va ser pels administradors de les xarxes socials, a qui va demanar també responsabilitat per esborrar els vídeos més sensibles a les xarxes i poder identificar als esvalotadors digitals anònims que des d’aquestes xarxes socials animaven a altres joves a sumar-se a la revolta.

Sobre aquesta censura que Macron no descarta aplicar, hi ha més dubtes que certeses i ara mateix sembla que només és una declaració del president sense res concret ni cap pla d’acció clar sobre quan, i, sobretot com, es podria aplicar.