França ha tornat a viure una nit amb incidents aïllats que semblen els darrers espetecs d’una revolta que durant gairebé una setmana, des de la mort del Nahel, abatut per un tret quan escapava d’un control de la policia a Nanterre, al nord de París, però res a veure amb els incidents dels últims dies. Avui, la primera xifra de valoració de detencions no arriba a la vintena, i tenint en compte que alguna nit se n’havien fet més de 1.300, sembla que la policia francesa ha pogut controlar la situació. Aquesta nit també s’ha desplegat un important contingent policial amb 45.000 antiavalots i forces d’assalt, però els incidents han estat només puntuals. 

Mil milions d'euros de destrosses

Ara que la calma sembla que torna, és moment de començar a fer recompte dels danys, gairebé incalculables, que han deixat aquestes nits de violència extrema per tota la República amb incendis, saquejos i enfrontaments directes contra el transport públic, la policia, les comissaries i els edificis públics. Més enllà de les casernes i comissaries de la Gendarmeria i la Policia Nacional francesa i del mobiliari públic atacat, en el recompte contra empreses privades, la patronal francesa assegura que més de 200 botigues han estat totalment saquejades, 300 oficines bancàries destruïdes i 250 estancs assaltats durant els diversos dies d’avalots. De manera més puntual, també es va assaltar a Marsella una armeria i un concessionari de cotxes i en alguns llocs també s’han destrossat restaurants. 

5cf1f8b0f5f742b2a9d115b8d32a28f7a2d6ed77
Agents de la policia francesa fent detinguts a la zona de París / EFE

La mateixa patronal encara no es veu amb cor de donar xifres finals de la valoració dels danys, però asseguren que ja s’han fet sumes que arriben als mil milions d’euros de danys, que ara hauran de veure com es paguen i quin paper juguen les assegurances i el mateix estat. Les mateixes fonts, alhora, també lamenten el dany que aquesta explosió violenta dels joves de la perifèria de París i d’altres grans ciutats de França al turisme. Els darrers dies, amb els vídeos virals corrent per tot el món, asseguren que les reserves per a aquest estiu a París i en altres indrets turístics de França s’han desplomat. En l'àmbit de l’afectació al transport públic, que s’ha aturat diversos dies al vespre per evitar ser objectiu dels esvalotadors, des d’Île-de-France Mobilités (IDFM), qui gestiona el transport públic a la zona de París, asseguren que ja sumen un total de 20 milions d’euros en danys contra els seus combois i estacions. 

Gairebé 4.000 detinguts en un cap de setmana

Des de divendres, quan es va iniciar una segona fase de violència amb incidents molt crítics a la zona de Marsella i Lió, a més dels que ja s’havien reportat a Nanterre, la zona zero, s’han arrestat 3.915 persones, entre elles 1.244 menors, segons les dades del Ministeri de Justícia francès. Alguns dels arrestats ja han ingressat a la presó. De tots els detinguts que han comparegut davant de fiscals i jutges, alguns d’ells han quedat amb llibertat amb mesures cautelars com polseres telemàtiques de control i altres han estat obligats a fer cursos de “ciutadania”, segons detallen alguns mitjans francesos.