Un professor rep amenaces de mort de l'oncle d'un alumne per haver parlat sobre les caricatures de Mahoma i la revista satírica Charlie Hebdo a classe. Segons informa el Libération, el docent d'un institut de l'Alt Rin, a Alsàcia, fou amenaçat a inicis d'octubre per l'home en qüestió, després que el nebot es barallés verbalment amb el professor durant la lliçó, en la qual haurien tractat la llibertat d'expressió i la sàtira. En el transcurs de l'altercat, l'oncle hauria esmentat el nom de Samuel Paty, un mestre francès degollat després d'ensenyar caricatures del profeta musulmà a l'aula, per tractar d'intimidar-lo. Tal com indiquen les fonts judicials consultades pel rotatiu, l'home fou detingut per la policia i acusat d'amenaces de mort, i després va sortir en llibertat amb mesures del jutge.

Amenaces de mort a un professor francès

L'home té prohibit contactar amb el professor i acostar-se a l'institut, però ja han saltat totes les alarmes. Tal com indica el mitjà francès, l'adolescent serà citat davant el jutge d'instrucció per ser qüestionat sobre les amenaces del seu oncle al professor i per possible "apologia del terrorisme". En termes de protocols, a l'escola de l'Alt Rin també hi ha instal·lat un equip mòbil de seguretat per "acompanyar els equips i donar suport psicològic" als membres de l'escola, i també s'han designat cèl·lules d'escoltes per a la plantilla. Aquest dilluns, indica el mitjà citant la rectoria del centre educatiu, "dos membres de l'equip de Valors de la República (EAVR) de l'acadèmia" també han estat enviats al lloc per tal de donar "la resposta educativa adequada". L'institut també s'integrarà “enguany al pla de formació en laïcisme” i s'hi organitzaran “formacions sobre gestió de temes delicats i sobre laïcisme”.

El precedent de Samuel Paty

L'estricte protocol d'actuació davant amenaces com aquesta ve, en bona part, del precedent que va establir l'assassinat de Samuel Paty el 2020. El professor de Geografia i Història va ser decapitat per un jove txetxè després de tractar la llibertat de premsa a classe i mostrar les caricatures de Mahoma de Charlie Hebdo, revista satírica que també va patir un atac terrorista. Precisament aquesta setmana, hi ha programats homenatges a Paty arreu de l'Estat francès pels dos anys de la seva tràgica mort.