El setmanari satíric Charlie Hebdo tornarà a publicar aquest dimecres les caricatures de Mahoma per les que el 2006 es va convertir en el blanc de gihadistes, que finalment van atacar la redacció el 2015 i van acabar amb la vida de 12 persones, coincidint amb l'inici del judici aquest dimecres.

Les il·lustracions apareixeran aquest dimecres, en el nombre d'aquesta setmana i estan disponibles al web a partir d'aquest dimarts.

"Mai no ens doblegarem. Mai no renunciarem", va escriure Riss (pseudònim de Laurent Sourisseau), que va sobreviure a l'atac amb greus ferides i avui dirigeix el setmanari, a l'editorial.

Es tracta d'una sèrie de dotze dibuixos que van ser represos el 2006 per Charlie Hebdo després de la seva publicació el setembre de 2005 al diari danès "Jyllands-Posten". En ells apareix una caricatura del profeta plorant de genolls i amb el missatge "És dur ser estimat per idiotes". Una il·lustració de Cabu, assassinat en l'atemptat del 7 de gener de 2015.

"Tot per a això", porta en portada aquest número especial dels judicis, amb un muntatge que inclou totes els dibuixos d'aquella polèmica edició.

La redacció explica al seu interior que des de 2015 els han demanat sovint que incloguin noves caricatures de Mahoma i sempre s'han negat.

"No perquè estigui prohibit, la llei ens autoritza, sinó perquè feia falta una bona raó per fer-ho, una raó que tingui un sentit i que aporti alguna cosa al debat," assenyala la redacció en un article dins del número, que arriba demà als quioscos.

Comença el procés

La raó de pes, cinc anys després, ha estat l'inici del procés contra els suposats còmplices dels terroristes que van cometre els atacs el 2015 contra la revista satírica però també contra el supermercat jueu Hyper Cacher de París i una policia municipal al sud de la capital.

En total hi ha 14 acusats: deu en detenció provisional, un en llibertat baix control judicial i uns altres tres, inclosa la parella de Coulibaly, Hayat Boumeddiene, en ordre de crida i cerca, per a qui es demanen penes que van des de la cadena perpètua fins als 10 i 20 anys de presó.

La Justícia els acusa de participació en una organització terrorista criminal i de diferent grau de complicitat, ja sigui en el subministrament de suport logístic, financer o material, com armes o vehicles.

El judici finalitzarà el 10 de novembre. Fins aleshores, 49 dies d'audiències, amb 94 advocats, 144 testimonis, 90 mitjans acreditats i 200 parts constituïdes com a acusació particular.