França afronta aquest dissabte l'enèsima jornada de vagues parcials. Els professionals del sector del transport ferroviari i energètic fan vaga contra la reforma de les pensions, aprovada aquest dijous per decret pel govern d'Emmanuel Macron.

Una vaga que respon al gran malestar social que es viu en aquests moments a França. Un descontentament que ha quedat palès amb les protestes espontànies d'aquest divendres a la tarda en diferents punts del país. A París, la protesta convocada a la plaça de la Concòrdia es va saldar amb 60 detencions. I aquesta passada nit, per segon dia consecutiu, s'han registrat aldarulls a diverses ciutats franceses. A Lió, els enfrontaments amb la policia han estat especialment intensos i els manifestants han intentat ocupar la seu d'una Junta de districte. 

Concretament, la reforma de les pensions que vol aprovar Macron eleva l'edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys.  Per impossibilitar-ho, els sindicats estan agitant el carrer i hi ha algunes vagues que s'han enquistat com ara la de recollida d'escombraries a París.  Encara que el govern francès ha imposat la tornada a la feina a certs de netejadors, milers de tones d'escombraries continuen escampades a les voreres.

Vagues parcials en el sector ferroviari i energètic

Aquest dissabte s'espera també una alteració en la circulació de trens d'alta velocitat (funcionaran 4 de cada 5), de regionals TER (3 de 5) i d'Intercities (3 de cada 5). Però el trànsit aeri no patirà anul·lacions o retards per la vaga. Sí que s'esperen afectacions al trànsit aeri el dilluns 20 març, quan es preveu una cancel·lació del 30% de vols a l'aeroport parisenc d'Orly i un 20% al de Marsella (sud).

En el sector de l'energia, almenys quatre importants refineries estaran tancades, tot i que encara no es coneix el possible impacte en l'abastament de combustible. I quatre terminals de transport de gas i onze dipòsits de gas continuen sota els piquets. Val a dir que les quatre terminals de gas permeten importar gas liquat.

Moció de censura contra el govern de Macron

La indignació que es viu al carrer ja s'ha traslladat al parlament, on dilluns vinent es debatran dues mocions de censura per tombar l'executiu de Macron. Per tal que una moció de censura prosperi, cal que sigui aprovada per majoria absoluta, cosa que suposa reunir 289 vots. Però en aquests moments són 287 perquè hi ha diversos escons vacants.