L'oposició ha presentat aquest divendres una primera moció de censura contra el govern del president francès, Emmanuel Macron, per la decisió d'aprovar per decret la reforma de les pensions, sense votació a l'Assemblea francesa, i que possiblement hauria suposat una derrota parlamentària. La moció ha estat signada per 91 diputats de diversos partits, entre ells els de NUPES de Jean Luc Mélenchon, segons ha anunciat el president del grup parlamentari centrista i regionalista LIOT, Bertrand Pancher. No ha rebut per ara el suport escrit de cap diputat del partit conservador, Els Republicans, el suport del qual serà necessari en el moment que es voti perquè tingui èxit. L'ultra Marine Le Pen ha indicat que votarà qualsevol moció de censura que es presenti.

L'anunci de la moció de censura, que ja es preveia des que Macron va voler evitar la derrota al Parlament, que hauria significat el final de la legislatura i eleccions generals, agafa el president francès cada cop més dèbil políticament, i amb l'única voluntat de xutar la pilota endavant amb l'esperança de guanyar temps i que l'escenari polític canviï en el futur. 

"La votació d'aquesta moció permetrà sortir d'una profunda crisi política", ha declarat davant de la premsa el líder del grup opositor, Bertrand Pancher, que ha lamentat que "els companys de LR (Els Republicans) no en siguin signataris". El reglament de l'Assemblea francesa estableix que cal esperar almenys 48 hores entre la presentació d'una moció de censura i el debat i votació, per la qual cosa -a l'espera d'una decisió de la Mesa de la cambra- com aviat es tractaria a partir de diumenge. La moció no pot enderrocar Macron, que va ser elegit per sufragi universal, sinó el seu govern. I fa falta la majoria absoluta perquè prosperi la iniciativa, cosa que suposa reunir 289 vots, que en aquests moments són 287 pel fet que hi ha diversos escons vacants.

Mentrestant, la passada nit es van produir greus incidents a París i a altres localitats franceses com Marsella, Nantes, Rennes i Lió, després de la decisió d'endarrerir l'edat a jubilació dels 62 anys als 64 anys. El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha indicat que, encara que "no hi ha hagut incidents greus" perquè no s'han registrat ferits de gravetat, les forces policials van haver d'actuar i fer 310 arrestos, 258 dels quals a París. El ministre ha explicat que a Rennes, Albi, Marsella o París, alguns dels que participaven en les manifestacions espontànies van intentar atacar edificis oficials i oficines de representació de polítics del bloc macronista.

 

A la capital francesa s'han vist escenes de barricades i d'incendis amb els munts d'escombraries que s'han acumulat a la meitat dels districtes de la ciutat per una vaga dels treballadors de recollida des de fa una desena de dies. En aquest sentit, el titular d'Interior ha explicat que la Prefectura de París (equivalent a una delegació del govern) ha activat serveis mínims en la recollida de brossa per raons de salubritat, després d'una picabaralla amb l'alcaldessa socialista, Anne Hidalgo, que s'havia negat a fer-ho. En alguns punts s'han vist soldats recollint les escombraries.