L'escàndol no cessa a Downing Street. Les polèmiques festes celebrades en plena pandèmia a la residència del primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, en un marc de restriccions al país, no es queden només en la que va tenir lloc el passat 20 de maig de 2020, amb prop d'una quarantena de persones, ni tampoc amb les reunions festives en la vigília del funeral del príncep Felip d'Edimburg. Segons revela el diari The Mirror, el primer ministre i el seu equip celebraven cada setmana els "divendres de l'hora del vi". Cal recordar que, durant diverses setmanes, les reunions en espais interiors estaven prohibides al país britànic.

Segons el mitjà, tots els divendres, a Downing Street, el primer ministre emplaçava el personal a "desfogar-se" i celebraven reunions amb copes de vi. The Mirror assenyala que Johnson estava en aquestes trobades "regularment". Paral·lelament, es detalla que el seu equip hauria invertit en un refrigerador de begudes on guardaven ampolles de vi blanc, cervesa i Prosecco.

Cada divendres, apunta la informació, membres del personal de Johnson s'alternaven per anar a buscar aquestes reserves al Tesco Metro de Westminster. Hi anaven amb una maleta amb rodes per tal de carregar el frigorífic.

Hi participaven prop de 50 treballadors

Els "divendres de l'hora del vi" comptaven amb la participació d'una cinquantena de treballadors cada setmana. Aquestes es van concentrar, especialment, entre la tardor de 2020 i la primavera de 2021. Més endavant, aquestes van acabar amb l'obertura, novament, de les reunions als espais exteriors.

La qüestió és que, en aquest període, va haver-hi normes que establien la prohibició que dues o més persones de diferents bombolles poguessin reunir-se en recintes interiors. L'excepció la marcaven les reunions per "raons laborals", la necessitat de les quals havia d'estar justificada. Des de Downing Street, s'haurien emparat en aquest punt per poder celebrar aquestes trobades.

Encara que aquestes reunions per "destensar-se" són tradicionals a la residència del primer ministre britànic i, de fet, es feien també amb governs anteriors, la discussió se situa en què es fessin en un moment de restriccions dures al país i que, sent conscient d'això, també hi anés en algunes ocasions Boris Johnson.

El 'partygate'

Aquestes reunions s'uneixen a les altres que han transcendit al llarg dels darrers dies. El divendres, diversos mitjans britànics publicaven que, en el context del dia abans del funeral del duc d'Edimburg, van celebrar-se dues festes als jardins de Downing Street i que es van allargar fins a la matinada. En aquestes no hi va participar Boris Johnson, però sí que hi havia altres membres del seu gabinet. The Daily Telegraph apuntava que hi havia al voltant de 30 persones, el mateix nombre de gent que va poder anar a l'últim comiat a Felip d'Edimburg degut a les restriccions que hi havia en aquell moment, que impedien reunions com les que es van produir a la residència de Johnson. Les festes es van celebrar per acomiadar un dels fotògrafs del premier, James Slack, que marxava al diari The Sun.

Les crítiques van ser ferotges i, ràpidament, el portaveu del primer ministre va explicar que Johnson s'havia disculpat davant la reina Isabel II per aquestes dues celebracions, malgrat que ell no hi era. El mes d'abril, les reunions havien de ser a l'aire lliure i estaven limitades a sis persones. De fet, s'havia arribat a demanar a la població que no anés a deixar flors o espelmes davant del Palau de Windsor o de Buckingham per evitar aglomeracions i la possible transmissió de la covid.

L'altra polèmica que esquitxa el conservador Johnson és una festa que va produir-se el 20 de maig de 2020. La cadena de televisió ITV va revelar un correu electrònic del secretari privat del premier emplaçant a aquesta celebració: "Hola a tots, després del que ha significat un període de molta feina, he pensat que estaria bé aprofitar aquest bon temps que fa aquests dies i prendre unes copes, amb distància social, al jardí del Número 10 aquesta tarda. Sumeu-vos-hi a partir de les sis de la tarda, i porteu el vostre propi alcohol!". En aquell moment, la primera onada estava disparada. A la festa, a la qual van assistir unes 40 persones, hi estaven Johnson i la seva parella Carrie.