Felip VI ha abandonat ja Mallorca, on estava de vacances amb la seva família, per assistir a la presa de possessió de Gustavo Petro com a nou president de Colòmbia, el primer polític d'esquerres que assumirà aquest rol al país. En ell, però, el monarca ha tingut un gest molt lleig i irrespectuós amb un dels símbols més importants de Colòmbia, l'espasa de Simón Bolívar. Quan ha passat per davant seu, que estava assegut pràcticament a primera línia durant la cerimònia, tots els assistents a l'acte s'han aixecat. Tots, menys un. Felip VI s'ha mirat aquest símbol colombià des de la distància i no s'ha aixecat en senyal de respecte. Aquest gest no ha passat gens inadvertit a les xarxes, tampoc pel president Carles Puigdemont, usuari molt actiu a Twitter, que també ha volgut dir la seva. 

Un gest molt irrespectuós de Felip VI 

L'activista polític Gener Usuga ha estat el primer a advertir de la mala educació de Felip: "El Rei d'Espanya, l'únic que s'ha quedat assegut quan ha arribat l'espasa de Bolívar a la possessió presidencial. Aquesta és la mateixa amb la qual llibertador va combatre l'exèrcit espanyol fa més de 200 anys". Davant d'aquest vídeo, en què es veu a tothom dempeus davant el símbol, Puigdemont ha volgut fer una captura de les imatges en què s'aprecia al Cap d'Estat en un moment tan solemne. 

"La monarquia restaurada per Franco es fa fotos amb els diputats del partit feixista V0X, però no s’alça davant d’un símbol en el qual es reconeixen els pobles alliberats de la tirania espanyola", ha escrit el president a l'exili en un missatge molt contundent per expressar el seu enuig. A més, ha aprofitat per fer referència a la fotografia de Felip a Mallorca amb alguns dels representants de Vox a les Illes, que van ser convidats a la recepció a Marivent i van retratar-se amb ell, que apareix ben somrient a les imatges. Amb tot, però, no és el primer cop que Felip VI incendia les xarxes amb una fotografia amb diputats d'ultradreta.

Una espasa robada per la guerrilla M-19 

L'espasa de Bolívar és un objecte emblemàtic pel país, que el 1974 la guerrilla M-19 va aconseguir robar del museu de Bogotà on estava guardada. El mateix Petro va formar part d'aquesta guerrilla, que quan es va dissoldre i es va signar la pau va decidir tornar l'espasa, fet que l'ha convertida en un símbol pel conjunt de Colòmbia i també pel mateix nou president. Tot i que volia que fos present durant tota la cerimònia, l'anterior president Iván Duque no va autoritzar-ho. Per això, la seva primera ordre com a president ha estat treure de nou l'espasa del Libertador de la Casa de Nariño fins a la plaça de Bolívar. Ha estat llavors quan Felip VI ha decidit no aixecar-se.