ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Mesura polèmica. Facebook i Instagram permeten des d'ara desitjar la mort dels "invasors russos" d'Ucraïna. De manera temporal per la guerra iniciada per Rússia ja fa més de dues setmanes, els usuaris d'ambdues xarxes socials podran saltar-se les normes d'ús i enviar missatges que normalment estarien prohibits, com ara "mort a l'invasor rus". Així ho ha anunciat aquest divendres Meta, empresa propietària de les dues plataformes. El portaveu de la companyia, Andy Stone, ha explicat en un comunicat que les excepcions es permeten amb caràcter temporal per la invasió d'Ucraïna.

És a dir, no es poden reproduir amenaces de mort "creïbles" contra civils russos, però sí que es poden fer crides a la mort del president rus, Vladímir Putin, i del seu homòleg bielorús, Aleksandr Lukaixenko, que s'emetin des d'Ucraïna, Polònia i la mateixa Rússia. En temps normals, tots aquests missatges estarien prohibits a les plataformes de Meta per atemptar contra les normes comunitàries. Unes normes que suposadament prohibeixen qualsevol crida a la violència o missatge d'odi, que haurien de ser censurats per les xarxes socials. Tot i això, és ben sabut que Facebook ha estat sovint un important caldo de cultiu de l'extrema dreta.

TUIT Embajada de Rusia en Estados Unidos

L'Ambaixada de Rússia en els EUA critica la mesura de Meta / @RusEmbUSA

La notícia arriba després que el govern rus bloquegés Facebook en el país la setmana passada. Una mesura que pretenia ser una resposta a les restriccions que la xarxa social va imposar sobre mitjans de comunicació prorussos, segons Moscou. Però la permissivitat que ara ha mostrat la companyia amb els missatges d'odi no ha agradat: l'Ambaixada de Rússia en els EUA ha exigit aquest divendres mitjançant Twitter que les autoritats nord-americanes "detinguin les activitats extremistes" i prenguin mesures que portin els responsables davant la justícia. "Els usuaris de Facebook i Instagram no han donat als propietaris d'aquestes plataformes el dret a determinar el criteri de la veritat i a enfrontar unes nacions amb unes altres", ha indicat l'ambaixada.

Sigui com sigui, Meta està sent el focus de moltes polèmiques últimament. La més greu, la que té a veure amb l'efecte negatiu que les seves xarxes socials tenen sobre les noies adolescents. A escala geopolítica, la companyia primer va amenaçar d'abandonar la Unió Europea si no podia fer servir les dades personals dels usuaris pel seu propi benefici. L'amenaça va provocar un ressò tan fort a les xarxes socials que Meta va haver de matisar i dir que no deixaria pas el bloc comunitari, sinó que no podria oferir la totalitat dels seus serveis.