El president rus Vladímir Putin va trobar temps en plena guerra oberta a Ucraïna per ser un dels primers a felicitar el nou president de Corea del Sud, l'ultra conservador Yoon Suk-yeol. Des del Kremlin van avançar-se per escriure a twitter un missatge curt però en primera persona: "Yoon Suk-Yeol és escollit president de Corea del Sud. Felicitacions de Vladímir Putin". Amb aquest missatge es vol apropar al nou president i intentar canviar les relacions que mantenia fins ara amb el president sortint, Moon Jae In, qui també es va apuntar a penalitzar Rússia amb la seva exclusió del sistema SWIFT i la prohibició de l'exportació de materials estratègics al país euroasiàtic, en resposta a la invasió d'Ucraïna. Anteriorment, el mateix Moon també va castigar Bielorússia i va implementar controls d'exportació contra aquest país per recolzar efectivament la invasió russa.

Relacions amb Rússia 

Amb Yoon, Rússia podria trobar un company de viatge. D'entrada, comparteixen valors similars i, de fet, els votants sud-coreans més joves i les dones han criticat Yoon per oposar-se als drets dels treballadors i al feminisme. Si tirem d'hemeroteca, després del final de la Unió Soviètica, Corea del Sud i Rússia van establir relacions diplomàtiques el 1991. El 20 de novembre de 1992, van signar un protocol que estipula visites periòdiques de funcionaris de defensa i vaixells de guerra entre els dos països. Posteriorment, el 23 de juliol de 1997, durant una visita de l'aleshores ministre d'Afers Exteriors rus, Ievgeni Primakov, a Seül, es va signar un acord de "línia directa" que estableix l'establiment d'un enllaç especial de comunicacions entre les residències oficials dels presidents de Rússia i Corea del Sud. Més recentment, el president rus Vladímir Putin va visitar Seül el febrer del 2001, mentre que el president sud-coreà, l'aleshores, Roh Muhyeon va visitar Moscou el setembre del 2004. En paral·lel, sempre han participat en les converses a sis bandes sobre la qüestió de la proliferació nuclear de Corea del Nord. El darrer pacte va ser al novembre del 2013, quan van signar un acord de règim de viatge sense visats.

Guanya per la mínima i trenca el bipartidisme

La victòria de Yoon, que serà president durant els propers cinc anys, suposa un gir a la dreta i trenca els cicles de deu anys d'alternança entre conservadors i progressistes que es venien succeint des de que el país va recuperar la democràcia el 1987. Està previst que Yoon prengui possessió del càrrec el proper 10 de maig. Aquests comicis presidencials, que han comptat amb una participació estimada del 77,1% i s'han decidit per només uns 260.000 vots de diferència, han estat els més renyits des que els sud-coreans van poder tornar a poder votar lliurement fa 35 anys. Yoon va desenvolupar una fulgurant carrera com a fiscal durant 25 anys, al llarg de la qual va asseure a la banqueta algunes de les figures més poderoses del país i va aconseguir penes de presó per corrupció per als expresidents conservadors Lee Myung-bak i Park Geun-hye , destituïda del càrrec el 2017. El coronavirus, que sembla ja un aspecte secundari a Europa, encara té una forta incidència en aquest país on segueixen les taxes a nivells alts i han cremat la paciència dels ciutadans amb l'anterior govern.

El nou president però, es deixa estimar per tothom. En paral·lel a la felicitació de Putin també hi ha la del president dels Estats Units, Joe Biden. Yoon va tenir un contacte telefònic amb Biden, que el va felicitar per imposar-se a les eleccions i li va manifestar el desig d'estrènyer els llaços bilaterals, definits com “l'eix de la pau, la seguretat i la prosperitat a l'Indopacífic”. A més, van reafirmar un compromís per formar una “coordinació per respondre a les amenaces que plantegen els programes nuclears i de míssils de Corea del Nord”. Un dels punts concrets per al reforç de capacitats conjuntes és el desplegament de sistemes addicionals de míssils THAAD, un assumpte que pot generar ressentiments amb la Xina, que creu que això és una amenaça per a la seva seguretat nacional.