Nova amenaça de Mark Zuckerberg, ara que no passa pel seu millor moment. La presentació dels resultats de l’últim trimestre de Facebook, han provocat una caiguda de les accions de milions de dòlars, amb els inversors que consideren que la xarxa social ja ha tocat sostre i d’altres que no acaben de veure el metavers com una aposta de futur. És precisament en l’informe sobre els resultats de Meta, que el gegant amenaça de tancar Facebook i Instagram a Europa i la causa estaria en la normativa imposada per la Comissió Europea que obliga a tractar les dades dels ciutadans europeus en servidors allotjats al continent. De cap de les maneres es poden enviar als Estats Units.

Meta sosté que si no pot analitzar les dades com fins ara és possible que hagi de tancar Facebook i Instagram. “Si no s'adopta un nou marc de referència per al transvasament de dades transatlàntiques i no podem continuar confiant en el Comitè Científic de Seguretat del Consumidor o en altres mitjans alternatius de transferències de dades d'Europa als Estats Units, és probable que no puguem oferir una quantitat dels nostres productes i serveis més importants, inclosos Facebook i Instagram, a Europa, alguna cosa que afectaria materialment i adversament al nostre negoci, condició financera i resultats d'operacions", assegura l’empresa de Mark Zuckerberg.

Sentència del TJUE

Aquesta amenaça arriba després que l’any 2020 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) anul·lés l’acord que permetia la transferència de dades entre Europa i els Estats Units. La justícia europea va considerar que Washington no garantia el tractament privat de les dades ni que aquestes poguessin acabar sent utilitzats per a la vigilància massiva. A partir d’aquest moment s’han anat dictant sentències contra Meta per vulneració de les directives europees.

No és la primera vegada que plana l’amenaça de tancament de Facebook i Instagram, ja ho va fer l’any 2020 arran de la sentència del TJUE. No hi ha dubte que al darrere de l’amenaça feta després de presentar uns resultats negatius en el darrer trimestre hi ha una estratègia de pressió als països de la Unió Europea. Una retirada de Facebook i Instagram de la Unió Europea seria un desastre, perquè és un dels majors mercats de la companyia i els seus centenars de milers d'usuaris són clau per al seu negoci. Al seu informe anual, Meta destaca la importància que té compartir dades entre diferents territoris per a oferir serveis i per a la publicitat personalitzada que aporta molts ingressos a la companyia. Fins fa poc, l'empresa de Mark Zuckerberg era capaç de transferir les seves dades utilitzant l'anomenat ‘Escut de Privacitat’ com a base legal. Aquesta certificació permetia que Meta rebés i tractés les dades personals dels seus usuaris. El TJUE ha anul·lat aquesta transferència de dades a l'entendre que no garanteix la privacitat de les dades dels europeus.