ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Rússia intensifica el control sobre la llibertat d'expressió. El regulador rus de les comunicacions, Roskomnadzor, ha decidit bloquejar a partir d'aquest divendres l'accés a Facebook en resposta a la "censura" de comptes de mitjans russos arran de l'ofensiva militar del Kremlin a Ucraïna. "El 4 de març es va decidir bloquejar l'accés a la xarxa social Facebook, controlada per Meta, en el territori de la Federació Russa", ha explicat Roskomnadzor en un comunicat recollit per l'agència Interfax. A partir de l'esclat de la guerra a finals de febrer, el regulador rus ja va restringir parcialment l'accés a Facebook, tan sols un dia després de l'entrada de tropes russes. En aquell moment, el regulador va detallar que prenia aquesta mesura després que la tecnològica nord-americana restringís els comptes oficials de quatre mitjans russos: el canal de televisió militar Zvezda, l'agència oficial RIA Nóvosti, el portal Lenta i el diari Gazeta.ru. Altres xarxes socials com ara Twitter també han restringit mitjans russos, com per exemple RT.  Aquesta notícia arriba també el mateix dia que el Parlament rus ha aprovat multes i penes de presó encara més dures per a aquells mitjans i periodistes que publiquin informació "falsa" sobre les accions de les Forces Armades. A més a més, segons l'agència russa Interfax, el Kremlin també hauria censurat la xarxa social Twitter al país més gran del món.

Censura

L'Oficina del Fiscal General de Rússia també ha precisat que Facebook "va restringir il·legalment la difusió a través d'usuaris d'internet d'informació socialment important en el territori de la Federació Russa, inclosos missatges i materials de mitjans registrats, en connexió amb la imposició de sancions polítiques i econòmiques per part de països estrangers respecte a Rússia". Les autoritats consideren que això viola el dret dels ciutadans protegit sota l'article 29 de la Constitució russa a accedir lliurement, rebre, transmetre, produir i difondre informació de manera legal", ha afirmat la Fiscalia. Roskomnadzor ha assegurat que va sol·licitar a Meta que aixequi les restriccions i expliqui les raons de la seva introducció, però que la xarxa social va ignorar el requeriment rus.

Guerra informativa

La Cambra Baixa del Parlament de Rússia ha aprovat aquest divendres un projecte de llei que contempla multes i penes de presó per a aquells que publiquin informació "falsa" sobre les accions de les Forces Armades, enmig de la invasió iniciada el 24 de febrer contra Ucraïna. La Duma Estatal ha aprovat aquest document després de la segona i tercera lectura, amb unanimitat entre els 401 parlamentaris presents, segons ha informat l'agència russa de notícies Interfax. El president de la Duma ha afirmat que "el projecte serà ràpidament enviat al Consell de la Federació (la Cambra Alta)". Volodin ha ressaltat que, després de la votació en el Consell de la Federació, el projecte serà enviat a les mans del president, Vladímir Putin, abans d'incidir en què "existeix la possibilitat que literalment demà això estigui demà en vigor". L'esmena adoptada aquest divendres preveu també sancions per a "les crides a imposar sancions contra Rússia".

El projecte contempla ampliar les penes de presó, amb màximes de fins a 15 anys, "per la difusió deliberadament falsa d'informació" sobre les activitats de l'exèrcit rus "durant l'acompliment de les seves funcions per a protegir els ciutadans i a l'Estat". Per tant, la condemna mínima seria de tres anys de presó. En cas de difondre aquesta desinformació a través de xarxes socials i Internet, la pena podria ser d'entre cinc i deu anys, mentre que si el contingut "ha tingut conseqüències socialment perilloses", pot suposar fins a 15 anys de presó. El cap del Comitè de Seguretat i Anticorrupció de la Duma Estatal, el diputat de Rússia Unida Vasili Piskarev, va justificar aquest dimecres la inclusió d'aquest nou article dins del Codi Penal rus a causa de la "gran quantitat de desinformació" amb la qual s'estaria intentant desacreditar a l'Exèrcit amb motiu del conflicte a Ucraïna. Aquests texts no són únicament per a professionals de la informació, sinó que s'aplicaran a la població en general, amb aquesta mesura les autoritats russes reforcen el seu arsenal i repressiu i el control de la informació.