Ucraïna fa mesos que intenta posar ordre, malgrat la guerra. L'objectiu és fer front a la corrupció que està instal·lada al país. En aquest sentit, diumenge, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va anunciar la destitució del ministre de Defensa, Oleksii Reznikov, i Rustem Umerov, ocuparia el càrrec. El mes de febrer passat, ja sonava que Reznikov podria tenir les hores comptades en veure's esquitxat per un cas de corrupció

Malgrat tot, Reznikov ha estat 671 dies ocupant el càrrec de ministre, la gran majoria dels quals sota una guerra, ja que va assumir el càrrec el novembre del 2021. Només 112 dies després, el Kremlin va encetar una invasió a gran escala, després de viure durant gairebé 8 anys una guerra híbrida al Donbass.

L'objectiu de Putin: destrossar Ucraïna

En una carta oberta al diari The Guardian, l'ara ja exministre de defensa de Zelenski destaca que l'objectiu del món civilitzat ha de ser detenir Rússia. En aquest sentit, adverteix que Rússia no s'aturarà “congelant” el conflicte, ni tampoc amb un armistici ni amb concessions. "Rússia exigeix el reconeixement dels territoris ocupats d'Ucraïna com a territoris propis a canvi de la fi de la guerra. Malgrat tot, això òbviament té un sol objectiu: guanyar temps, reagrupar-se i "resoldre finalment la qüestió d'Ucraïna i del poble ucraïnès; el seu objectiu és la destrucció de l'Estat ucraïnès i l'assimilació dels ucraïnesos"

En aquest sentit, constata també que les seves "ambicions" no es limitaran només a Ucraïna. "Crec que permetre que Rússia obtingui els recursos d'Ucraïna, incloent-hi un gran fons de reclutament, només augmentarà les ambicions del Kremlin i conduirà a una nova guerra a l'Europa de l'Est, que inevitablement involucrarà a l'OTAN, amb tots els riscs resultants". 

El perill de les armes nuclears

Constata que Rússia s'ha retirat de la majoria d'acords internacionals clau sobre armes nuclears. I a més, recorda que el mes de maig passat, Rússia i Bielorússia van firmar un document sobre el desplegament d'armes nuclears en territori bielorús. Per tant, destaca, que ara mateix és impossible afirmar amb quina certesa poden arribar aquests míssils russos i les tecnologies de les armes nuclears de les quals disposen. 

D'aquesta manera, la victòria és clara. La restauració de la integritat territorial d'Ucraïna, retirada de les tropes russes, càstig de criminals de guerra, reparacions... "La victòria d'Ucraïna serà el triomf del dret internacional sobre l'arbitrarietat dels forts. Demostrarà que és inacceptable canviar les fronteres internacionals reconegudes mitjançant una agressió militar. Serà la unitat del món lliure contra la tirania de la falta de llibertat".