L’Eurocambra ha donat aquest dimecres llum verda a la nova llei que endureix els límits de contaminació de l’aire a la UE. Els eurodiputats han aprovat de manera definitiva una revisió de les anteriors normes que inclou límits més estrictes a diversos contaminants per al 2030. Alguns dels contaminants més afectats són les partícules fines (PM2,5, PM10), el diòxid de nitrogen (NO2) i el diòxid de sofre (SO2). En el cas del PM2,5 i NO2, els dos contaminants amb més impacte en la salut humana, la reducció marcada serà d'almenys la meitat. Per al PM2,5, el límit passa de ser 25 µg/m³ a 10 µg/m³, i per al NO2 de 40 µg/m³ a 20 µg/m³. La normativa s’ha aprovat amb 382 vots a favor, 225 en contra i 17 abstencions, i té com a objectiu alinear els límits de contaminació de l'aire a la UE amb les recomanacions de l'OMS. La normativa també preveu que els límits fixats s'hagin de revisar el 2030 i cada cinc anys a partir d'aleshores per "valorar opcions d'alineament amb les guies més recents de l'OMS", ha explicat l’eurodiputat i ponent de la proposta Javier López (PSC). Els estats tindran dos anys per aplicar les noves normes, tot i que la legislació deixa la porta oberta a què els estats puguin demanar-ne un ajornament de fins a 10 anys per "raons específiques i sota condicions estrictes". Un cop aprovada per l'Eurocambra, ara el Consell de la UE, l'altre legislador, també l'ha d'adoptar. 

Full de ruta de la qualitat de l’aire per a zones que incompleixin la normativa

En cas que les empreses no puguin complir els límits establerts per l’Eurocambra, la nova llei preveu que els estats hagin de fer fulls de ruta de qualitat de l’aire i plans per a zones en què se superin els límits, així com establir mesures d’emergència per fer-hi front a curt termini. Un exemple d’aquestes iniciatives són les restriccions a la circulació de vehicles.

Els ciutadans tindran dret a reclamar i obtenir indemnitzacions

A banda, la normativa diu que els estats de la UE hauran de garantir que els ciutadans tinguin dret a reclamar i obtenir una indemnització quan s'hagin produït danys a la salut com a resultat d'una "violació intencionada o negligent" de les normes.

López celebra les noves restriccions

L’eurodiputat del PSC Javier López ha celebrat que una “gran majoria” de la cambra hagi donat suport a l’enduriment dels límits de contaminació. “És una bona notícia per Europa que aquesta legislatura hagi acabat abordant l'amenaça més gran per a la salut humana”, ha afirmat en una roda de premsa posterior a l’aprovació. El socialista ha apuntat també que, malgrat introduir flexibilitat per als estats, garanteix que s'apliquin "polítiques que van en la bona direcció" per reduir la contaminació i millorar la qualitat de l'aire els pròxims anys.

Les partícules fines contaminants, un perill associat a l’augment de malalties

Les partícules fines contaminants que es troben al medi aeri poden ser font de complicacions respiratòries, a banda de perjudicar els ecosistemes naturals i la biodiversitat. Aquestes partícules es poden acumular al sistema respiratori i provocar efectes negatius a la salut, com ara l’augment de malalties respiratòries i la disminució del funcionament pulmonar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!