Ho indica un estudi elaborat per Dyson: el 2022, en 20 de 31 països estudiats, els nivells mitjans anuals de contaminació per micropartícules (de fins a 2,5 micres de diàmetre, 1/25 del diàmetre d'un cabell humà normal) van ser més elevats a l'interior dels domicilis que a l'exterior. A Espanya, la mitjana anual dels nivells de PM2,5 en espais tancats va ser un 38,54% més alta que a l'exterior, situant el país com el tercer amb més disparitat entre contaminació interior i exterior, només per darrere de la Xina i Àustria i per davant de països com el Regne Unit, França o Alemanya.

contaminació cotxes
 

Madrid la cinquena ciutat amb més mitjana de micropartícules

D'altra banda, entre les 35 ciutats analitzades, el 60% (21) va experimentar nivells mitjans anuals de PM2,5 més alts en interiors que en exteriors. Madrid, l'única ciutat espanyola analitzada, ocupa el cinquè lloc en aquesta llista. A la capital, els nivells de partícules PM2,5 registrats a l'interior de les llars van superar en un 50% els registrats en l'exterior. Aquesta discrepància supera la trobada en ciutats com Singapur (36%), Nova York (35%) o Roma (22%).

Els límits de contaminació de l'OMS, una assignatura pendent a nivell global


Quant a la contaminació interior per se, tots els països analitzats (31) van superar el límit anual de l'OMS per a les partícules PM2,5 (5 µg/m³). L'Índia encapçala el rànquing, amb 11 vegades més contaminació de la recomanada, seguida de la Xina (6 vegades més), Turquia i els Emirats Àrabs Units (4 vegades més). En el cas d'Espanya, els nivells de partícules PM2,5 en interior també van superar àmpliament els límits de l'OMS, amb una mitjana anual de 14,38 µg/m³ el 2022, gairebé 3 vegades més del recomanat. Encara que en aquest aspecte Espanya se situa al lloc 13 de 31, continua quedant per davant de països com el Regne Unit, França o els Estats Units. En relació amb els compostos orgànics volàtils (COV), són els països europeus els que protagonitzen el rànquing, amb Àustria, Romania, Alemanya, Suïssa i Polònia al capdavant. Al seu torn, algunes regions que destaquen per nivells elevats de PM2,5 no lideren en emissions de COV, com Tailàndia, Emirats Àrabs Units, Malàisia i Corea del Sud. En aquest context, Espanya se situa per sobre d'aquestes regions generalment considerades "contaminades", ocupant el lloc 12 de 31 països avaluats. En el cas específic de Madrid, les xifres segueixen la tendència nacional, amb una mitjana anual de 14,9 µg/m³ de PM2,5 (lloc 14 de 33 ciutats) i ocupant el lloc 12 en nivells anuals mitjans de COV.

En termes generals, en la majoria dels països analitzats, els nivells de PM2,5 en interiors eren més elevats durant la tarda i la nit, assolint el seu punt màxim de contaminació interior entre les 6 de la tarda i les 12 de la nit. Tanmateix, en el cas d'Espanya, on l'activitat a la llar sol començar més tard, el pic de més contaminació es registra dues hores més tard, de 8 a 12 de la nit.