Els Estats Units remarquen la seva posició respecte al futur del Sàhara Occidental: al costat del Marroc. Concretament, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha reiterat que el pla d'autonomia presentat pel Marroc és una proposta "seria, creïble i realista" per solucionar el conflicte. Per la seva banda, el Front Polisario ha rebutjat frontalment aquesta via i ha insistit en la necessitat de materialitzar el dret a l'autodeterminació dels sahrauís.

Blinken ha traslladat al ministre d'Exteriors marroquí, Naser Burita, que "els Estats Units segueixen veient el pla d'autonomia del Marroc com una postura seriosa, creïble i realista que té el potencial de satisfer les aspiracions del poble del Sàhara Occidental", alhora que ha mostrat el seu "total suport" a l'enviat de les Nacions Unides, Staffan de Mistura, en els seus esforços per aconseguir "una solució política duradora i digna" per al conflicte, segons recull Europa Press

Per la seva banda Burita sosté que la solució al conflicte al voltant del Sàhara Occidental "només es pot concebre en el marc de les Nacions Unides i sobre la base del pla d'autonomia marroquina", alhora que va destacar la postura "positiva" expressada recentment respecte al pla per diversos països occidentals, entre els quals hi ha Espanya. El suport de Madrid al pla de Rabat va desencadenar dures crítiques per part del Front Polisario, que sosté que aquesta via "no beneficia la pau i l'estabilitat" a la regió.

Un any del canvi de Madrid

Fa poc, el 18 de març, es va complir un any del gir radical que va fer fa un any el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el suport al pla d'autonomia marroquina sobre el Sàhara Occidental. Aquell dia, el gabinet reial marroquí va difondre una carta que Sánchez va enviar pocs dies abans al rei Mohammad VI en què recolza la proposta marroquina d'autonomia presentada el 2007 davant les Nacions Unides, considerant-la com "la base més seriosa, creïble i realista" per a la resolució del conflicte que data de fa 47 anys.

Tot plegat eren grans notícies per Rabat, però a Madrid es desfermava gran crisi política, ja que l'oposició i alguns aliats de la investidura van criticar durament el moviment de l'Executiu. 

A un any de la carta de Sánchez, la major escenificació de la consolidació de relacions entre els dos països veïns, segons diversos experts, és la candidatura conjunta amb Portugal per a l'organització de la Copa del Món del 2030. L'anunci ho va fer el rei Mohammad VI en un missatge llegit aquest dimarts pel ministre d'Educació, Chakib Benmusa, a Kigali (Ruanda), durant el lliurament del Premi a l'Excel·lència del 2022 concedit al monarca per la Confederació Africana del Futbol (CAF ).