Rússia ha llençat aquest dimecres una nova advertència: nou focus de guerra a Kherson en un "futur molt proper". Kirill Stremousov, administrador adjunt de la regió de Kherson posat a dit per Rússia, ha dit en un missatge de Telegram publicat aquest mateix dimarts que "en un futur molt pròxim, començarà la batalla per Kherson". 

"Es recomana a la població civil que abandoni l'àrea de ferotges hostilitats que s'apropen, si és possible, per no exposar-se a riscos innecessaris", ha destacat. El nou comandant de l'exèrcit de Moscou a Ucraïna ha anunciat aquest dimarts que els civils estaven sent evacuats de la ciutat, ocupada per Rússia, i ha descrit la situació militar com a “tensa”. 

"L'enemic intenta atacar contínuament les posicions de les tropes russes", ha dit Sergei Surovikin, en la seva primera entrevista televisada des que va ser designat a principis d'aquest mes, i ha afegit que la situació era particularment difícil al voltant de la ciutat de Kherson. 

A més del missatge enviat dimarts, aquest dimecres ha reconfirmat que la situació no ha canviat. "La situació de Kherson no ha canviat". Reitera la seva advertència que els residents han d'anar-se'n a causa del risc de bombardejos. I dit i fet. Les evacuacions ja haurien començat.

Rússia carrega contra la xarxa elèctrica d'Ucraïna

En un context de guerra, els moviments precisos i extremadament i meticulosament calculats, són clau. El marge d'error és cada vegada més petit. El nou gir de guió de Putin podria ser apuntar a la xarxa elèctrica del país i altres serveis relacionats ara que comença l'hivern i la "temporada de calefacció" del país. Un punt que tampoc passa desapercebut al país, que ja han demanat a través de diverses crides que la gent redueixi l'ús de l'electricitat entre les 5 de la tarda i les 11 de la nit. En l'últim mes, hi ha hagut problemes energètics a Khàrkiv, Kíiv i Lviv.

L'objectiu de Putin, el de destrossar la xarxa elèctrica del país, podrien ser ja més evidents que mai. "Des del 10 d'octubre, el 30% de les centrals elèctriques d'Ucraïna han estat destruïdes, provocant apagues massives a tot el país", ha afirmat el president ucraïnès. Volodímir Zelenski, a través de les xarxes socials. En altres paraules, Ucraïna està a punt de començar un hivern sense gairebé un terç de les seves centrals elèctriques. 

Les forces russes han assegurat que els seus objectius eren estratègics, és a dir, les mateixes centrals elèctriques. Tot i això, els bombardejos russos perpetrats amb drons kamikaze iranians són inexactes i sovint han impactat contra edificis civils. De manera que a la pèrdua de capacitat de generar electricitat se li suma la pèrdua de vides civils i la destrucció d'edificis residencials.

 

Imatge principal: un policia ucraïnès manipula restes d'un bombardeig / Efe