Inundacions i incendis. Sibèria viu un dels estius més dramàtics. Aquest dimarts s'ha decretat l'estat d'emergència a les regions de Krasnoyarks i Irkutsk, segons ha informat el Ministeri d'Emergències de Rússia. 

Degut a la gran quantitat de superfície afectada pels incendios, els núvols de fum arriben a altres regions de Sibèria i fins i tot a zones més orientals del país. Des del mateix ministeri, han informat que els incendis han afectat ja gairebé 3 milions d'hectàrees de taigà i s'han detectat fins a 500 focus, que cada vegada abracen una major superfície, segons recull el diari Siberian Times. 

Els ecologistes ja han alertat del perill i del desastre que suposen els incendis actius des de fa setmanes. Hi ha ciutats senceres envoltades de fum negre i olor agre. A més, els incendis amenacen amb accelerar el desglaç de l'Àrtic.

Els incendis a Sibèria però no són un fenomen nou. Cada any hi ha incendis que cremen grans extensions aïllades de la zona, i de vegades, si la població no es veu amenaçada, les autoritats prefereixen no intervenir. Ara bé, els incendis d'aquest any han assolit una magnitud tan forta que es calcula que tindrà un impacte mediambiental a llarg termini. 

Una de les causes d'aquests desastres, segons apunten els experts, podria ser la forta onada de calor que ha patit el país. El passat mes de juny va ser el més càlid registrat a tot el món durant els últims 139 anys.

Importants inundacions

Almenys 12 persones van morir durant les fortes inundacions que hi va haver a Sibèria a finals del mes de juny passat. 

Més de cent persones van haver de ser hospitalitzades per les fortes pluges torrencials precisament a la regió d'Irkutsk, a Sibèria, ara també afectada pels incendis. Unes inundacions que encara avui tenen conseqüències. Les autoritats han hagut d'evacuar més de 1.000 persones a causa de la pluja intensa. De fet, el Ministeri d'Emergències va exposar en un comunicat aquest dilluns que s'han inundat sis districtes de la regió. 

L'agència de notícies russa Tass, recull que les inundacions que van començar a desbordar-se a finals de juny van afectar més de 11.000 habitatges i un total de 42.700 persones.