La piràmide de Kheops o la Gran Piràmide és l'única de les set meravelles del món antic que es conserva en l'actualitat i ara està a l'abast de tot el món en una visita virtual espectacular. Sembla increïble, però és una realitat. Ja no és necessari agafar un avió a Egipte, fer cues entre milers de turistes sota un sol de justícia i patir una mica de claustrofòbia per poder visitar la piràmide. Com a part del 'Projecte Giza', impulsat per la Universitat Harvard en col·laboració amb el Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte, s'ha llançat una web on, gràcies a una tecnologia 3D, és possible endinsar-se en els passadissos empinats i estrets de la piràmide des de casa i de forma gratuïta. S'hi poden explorar les diverses cambres de la piràmide, inclosa la del faraó Khufu, així com veure les tombes d'altres membres de les dinasties de l'Antic Egipte. 

El 'Projecte Giza', l'arxiu més gran sobre les piràmides

El 'Projecte Giza' va començar l'any 2000 al Museu de Belles Arts de Boston amb l'objectiu de digitalitzar tots els documents arqueològics recavats en l'expedició conjunta del museu amb Harvard a la necròpolis de Gizeh, considerada l'excavació més extensa que mai ha tingut lloc en aquest espai, i que es va desenvolupar aproximadament entre 1902 i 1947. A partir de tot el material, el projecte ha fet servir la tecnologia per digitalitzar i comissariar els documents i posar-los a l'abast de tothom en un repositori anomenat 'Digital Giza'. Alhora, s'ha aprofitat l'arxiu per crear 'Giza 3D' una recreació virtual de com era la necròpolis quan es va construir per primera vegada, incloent-hi les piràmides, els cementiris i assentaments del seu voltant. 

L'any 2011 el 'Projecte Giza' es va traslladar a Harvard, i des d'aleshores diverses institucions del món que també havien fet excavacions a Gizeh han col·laborat amb més documentació. El projecte ara ha pujat un nou esglaó, i s'ha publicat un espai interactiu que permet fer una excursió immersiva a la Piràmide de Kheops, la més antiga —es va construir cap al 2560 aC— i la més gran de les tres Piràmides de Gizeh. 

La visita virtual de la Piràmide de Kheops

El tour ens situa al peu de la piràmide, des d'on s'observa la ciutat del Caire en l'actualitat i alguns camells en filera en la zona de la necròpoli. No s'albira ni un sol turista, però sí que hi ha un parell de treballadors que permeten tenir una referència humana per copsar l'espectacular mida de les pedres que conformen la piràmide, feta en honor al faraó Khufu. Després mostra una visió aèria de la piràmide en el camp de Gizeh, i posteriorment, ens mostra com és l'estructura dels passadissos interns, que connecten tres cambres, la del Rei, la Reina, i una cambra subterrània, que en la realitat no és accessible, però en la visita virtual sí. Al llarg del recorregut ens va detallant tot allò que els investigadors han pogut esbrinar fins al dia d'avui sobre les piràmides. 

També hi ha disponibles visites de tombes de membres de la dinastia de l'Antic Egipte que no s'enterraven dins les piràmides, sinó en les mastabes, unes construccions de pedra de forma rectangular. Així, es pot veure amb detall la tomba de la reina Meresankh III i també les de Khufukhaf I, Neferbauptah, Idu, Qar i Iasen, però aquestes encara són models en construcció i no hi ha explicacions, de forma que seria com fer una visita lliure sense un guia turístic.