"Si la situació es deteriora, si hi ha més atacs a la integritat territorial d'Ucraïna, respondrem amb sancions econòmiques i financeres massives". Així ho ha confirmat aquest dijous la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que ha alertat a Rússia de "sancions econòmiques i financeres massives" si ataca Ucraïna. En una intervenció telemàtica a l'Agenda Davos 2022, la presidenta de l'executiu europeu ha advertit Rússia que la Unió Europea està "preparada" per actuar si hi ha un atac. "No acceptarem l'intent de Rússia de dividir Europa en àrees d'influència", ha subratllat. Von der Leyen ha apostat pel diàleg amb Rússia per "resoldre el conflicte a través dels òrgans creats per a aquest objectiu", però ha advertit que si no es troba una solució, Rússia serà la gran perjudicada. 

Relació comercial

La Unió Europea ha advertit que és "de lluny el major soci comercial de Rússia" així com el seu principal inversor. "I sí, la relació comercial és important per nosaltres, però encara ho és més per a Rússia", ha advertit Von der Leyen. Les paraules de la presidenta arriben el mateix dia en què el secretari d'estat dels Estats Units, Anthony Blinken, ha arribat a Berlín per reunir-se amb els ministres d'exteriors d'Alemanya, França i el Regne Unit. La visita a la capital alemanya és l'últim pas abans de la trobada de Blinken d'aquest divendres a Ginebra amb el ministre d'exteriors rus, Serguei Lavrov, per intentar trobar una sortida a la crisi. 

El president estatunidenc, Joe Biden, en una roda de premsa en motiu del seu primer any com a president aquest dijous, ha pronosticat que Rússia envairà Ucraïna i ha generat confusió sobre com seria la resposta d'occident. Biden ha considerat que "serà un desastre per a Rússia" si finalment decideix envair Ucraïna i va reiterar les seves amenaces de fortes sancions econòmiques. El president americà ha apuntat que Putin "no ha vist mai sancions com les que he promès que s'imposaran si es mou" cap a Ucraïna. A més, ha advertit que Moscou rendirà comptes, encara que ha matisat que les mesures que els EUA i els seus socis adoptin dependran de la mena d'intervenció castrense que Rússia opti per fer. En aquest sentit, ha deixat clar que els EUA i els seus aliats estan preparats per a "imposar un cost sever i un mal significatiu" a Rússia i la seva economia. I ha assegurat que "si envaeixen, pagaran. Els seus bancs no podran fer transaccions en dòlars".

"Cortina de fum"

Rússia per la seva banda, ha advertit que les "especulacions" sobre un suposat atac imminent per part de les forces russes contra Ucraïna constitueixen una "cortina de fum" que els Estats Units utilitza per a justificar les seves "provocacions militars" a la regió. La portaveu del Ministeri d'Exteriors, Maria Zajarova, ha explicat que "els mitjans i alts funcionaris occidentals i ucraïnesos han estat amplificant aquests dies les especulacions sobre un suposat atac imminent de Rússia a Ucraïna. L'objectiu d'aquesta campanya és crear una cortina de fum informativa per a preparar les seves pròpies provocacions, incloses les militars, que podrien tenir conseqüències nefastes per a la seguretat regional i global". 

La portaveu ha assenyalat que l'enviament d'armes i tropes per part del Regne Unit i el Canadà a Ucraïna no fa més que "confirmar els temors de Moscou que s'estarien planificant provocacions en aquest sentit", segons ha recollit l'agència de notícies Sputnik. Així, ha destacat que els britànics han enviat ja a Ucraïna almenys sis avions de transport militar amb carregament d'armes i ha acusat Londres de subministrar armament portàtil antitancs per a combats en àrees urbanes. Canadà, per part seva, hauria enviat més de 200 efectius amb el pretext de "vigilar la seva Ambaixada" a Ucraïna, ha matisat abans d'acusar els Estats Units d'injectar més de 2.500 milions de dòlars (uns 2.200 milions d'euros) a les arques ucraïneses entre 2014 i 2021. Des de Moscou continuen qualificant d'"absurdes i perilloses" les acusacions sobre una possible invasió i parlen de "campanyes de desinformació" per a justificar mesures coercitives, com a sancions econòmiques.