Moviments sospitosos a la frontera ucraïnesa després de les negociacions infructíferes amb l'OTAN. El ministeri de Defensa rus ha emès aquest divendres imatges dels entrenaments militars de combat del seu exèrcit a uns 50 quilòmetres d'Ucraïna. Segons el missatge publicat al compte oficial de Twitter, els exercicis han consistit en "les subdivisions de tancs de la 150a divisió de fusells motoritzats de la formació d'armes combinades del Districte Militar del Sud", que han "realitzat exercicis d'entrenament de combat a les serralades Kuzminski i Kadamovski a la regió de Rostov". Aquests moviments s'han produït l'endemà d'un atac cibernètic massiu contra diverses institucions ucraïneses.

Exercicis militars

Les negociacions bilaterals entre Rússia i l'OTAN no han aconseguit rebaixar les tensions a la frontera amb Ucraïna. Ara per ara, la zona roman altament militaritzada davant el risc imminent que Rússia torni a envair el país veí. Aquest divendres, Moscou ha decidit anar un pas més enllà i ha mostrat els exercicis militars de les desenes de milers de soldats russos desplegats a la regió del Rostov que delimita amb Ucraïna, en un intent de tibar encara més la situació. Aquesta mostra de força podria estar buscant la reacció dels Estats Units, que aquesta setmana ha començat els tràmits per imposar un volum de sancions econòmiques sense precedents al Kremlin. Algunes fonts de la intel·ligència nord-americana parlen d'uns 175.000 soldats russos estacionats a la frontera i plans per dur a terme la invasió aquest mateix mes, mentre el sòl encara és ferm gràcies a les condicions meteorològiques. 

S'esgota la paciència

La ruptura de les negociacions multilaterals entre l'Executiu de Vladímir Putin, Joe Biden i l'OTAN significa que l'última esperança per garantir la pau a Europa ja s'ha esfumat. Ahir, el viceministre de Defensa rus va confirmar el fracàs de la cimera a Ginebra i va rebutjar obertament altres converses amb Occident. Segons Moscou, la culpa d'aquest fracàs la tenen els nord-americans per no voler cedir ni un mil·límetre davant les seves demandes. Aquest divendres, Rússia ha exigit als EUA una resposta "immediata" a les seves propostes de crear garanties de seguretat legalment vinculants per a evitar una expansió de l'Aliança Atlàntica i la retirada d'armes ofensives prop de les seves fronteres, i ha advertit que està perdent "la paciència". "Estem esperant una resposta per escrit dels nostres col·legues. Creiem que ells entenen la necessitat de fer-ho immediatament i de fer-ho per escrit. No esperarem eternament", ha assenyalat en una roda de premsa el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov. "La nostra paciència s'ha acabat. Som molt pacients (...). Estem esperant que el conductor del vagó ens proporcioni respostes específiques a les nostres propostes", ha afegit en referència als EUA.