El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la segona pròrroga de la limitació dels vols entre l'Estat i el Regne Unit per prevenir l'expansió de la nova soca britànica de la Covid. La nova pròrroga té una durada de 14 dies, fins a les 18:00 h del 2 de febrer, i també inclou –com en el primer decret- la limitació de bucs de passatge entre el Regne Unit i l'Estat. La primera pròrroga es va aprovar el 29 de desembre i té vigència fins al 19 de gener.

El govern espanyol justifica la decisió pel fet que "es mantenen algunes incerteses sobre l'abast de la nova variant" de la Covid, i la situació al Regne Unit "ha anat empitjorant progressivament" i ja presenta una incidència acumulada de 1.031 casos per 100.000 habitants.

"Aquesta situació, unida a la detecció a l'Estat de casos vinculats a la nova variant, fa necessari mantenir aquestes mesures fins que es tingui coneixement del seu impacte a l'evolució de la pandèmia, i especialment en el que pugui afectar el nostre país", ha indicat el ministre Salvador Illa.

L'executiu espanyol recorda que en funció de l'evolució de la situació i de la pandèmia, i especialment de les decisions que puguin adoptar-se de manera coordinada a la UE, "el Ministeri de Sanitat podrà aixecar aquestes limitacions abans de la finalització del termini".

Primer decret

El primer decret que va publicar Espanya sobre la limitació de vols entre l'Estat i el Regne Unit va arribar 24 hores més tard que la resta de països europeus. Ho va fer coordinant-se amb Portugal i a causa de la nova soca de la Covid detectada al país liderat per Boris Johnson. Ara bé, aquestes restriccions eren per tothom menys pels ciutadans espanyols al Regne Unit i pels residents a Espanya.

La decisió del govern espanyol es va produir després que la Unió europea analitzés els efectes de la nova soca britànica de la Covid i va demanar també evitar tots els viatges no essencials. A més, aquest anunci va arribar després d'una doble reunió que van mantenir el president espanyol Pedro Sánchez amb el primer ministre portuguès Antonio Costa i la que va mantenir el ministre Salvador Illa amb la seva homòloga, Marta Temido.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat