Al cap de 24 hores que ho fessin altres països europeus, finalment Espanya s'ha mogut davant la nova soca de coronavirus detectada al Regne Unit. Segons ha informat aquest dilluns al migdia, i de manera concertada amb Portugal, el govern espanyol ha acordat la suspensió dels vols d'entrada procedents del Regne Unit a partir de demà, excepte aquells de ciutadans espanyols o residents a l'Estat. De la mateixa manera es reforçarà el control fronterer d'Espanya amb Gibraltar. Estats europeus com Alemanya o Bèlgica ja ho van fer al llarg d'aquest diumenge.

La decisió s'ha produït després de la reunió del mecanisme de crisi de la Unió Europea, que avui ha analitzat els efectes de la nova soca de covid-19, i ha demanat evitar tots els viatges no essencials. El govern espanyol havia defensat que l'acció fos coordinada de tot el bloc comunitari, en contra del que van fer ahir unilateralment diversos països de la Unió Europea.

Des de La Moncloa subratllen que la mesura s'ha adoptat "de manera concertada amb Portugal". El president espanyol Pedro Sánchez ha mantingut aquest migdia una conversa amb el primer ministre Antonio Costa, mentre el ministre Salvador Illa ho ha fet amb la seva homòloga portuguesa, Marta Temido. També suposarà un reforçament dels controls a la frontera amb Gibraltar. La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, n'informarà aquesta tarda al govern britànic i a la Comissió Europea.

El govern espanyol recorda que, malgrat la suspensió de vols, ja hi havia controls de seguretat, obligant qualsevol viatger de països en risc a presentar un test realitzat en les 72 hores prèvies a l'arribada a territori espanyol. 

Reticència inicial

El Govern d'Espanya va decidir aquest diumenge no suspendre els vols amb el Regne Unit tot i el risc de propagació de la nova soca de la Covid-19. En comptes de seguir la mateixa línia d'actuació d'altres països europeus, com Alemanya, els Països Baixos, Bèlgica, França, Itàlia i Suïssa, Espanya només va decidir reforçar a ports i aeroports el control de verificació de proves PCR a les persones que procedeixin del territori britànic. Va insistir en "la necessitat d'adoptar mesures coordinades sobre els vols procedents del Regne Unit".