Quatre persones han estat detingudes aquest divendres a Bèlgica arran d'una investigació per sospites de suborns d'un país del Golf Pèrsic a persones relacionades amb l'Eurocambra. Les autoritats judicials belgues també han fet 16 registres en diferents districtes de Brussel·les, en els quals han requisat uns 600.000 euros en metàl·lic, material informàtic i telèfons mòbils per tal d'analitzar-ne el contingut.

Així doncs, tal com ha informat la fiscalia belga, l'operació estava especialment adreçada a assistents parlamentaris, una figura clau en les tasques legislatives dels eurodiputats. Però la justícia belga no ha confirmat quin país del Golf Pèrsic és el responsable dels suposats suborns, però els diaris 'Le Soir' i 'Knack' apunten a Qatar. Els dos mitjans belgues asseguren que diverses fonts ben informades els han confirmat que és en aquest país on se centra la investigació dirigida per un jutge especialitzat en delictes financers.

Concretament, l'operació policial respon a una investigació que la justícia belga va obrir fa ja uns mesos per presumpte "crim organitzat, corrupció i blanqueig de diners" en suborns per part d'un país del Golf Pèrsic, amb la intenció "d'influir en les decisions econòmiques i polítiques del Parlament Europeu".

Val a dir que la fiscalia belga només ha confirmat que un dels detinguts és un exeurodiputat, però no ha donat detalls de qui són els altres tres. Però els diaris 'Le Soir' i 'Knack' apunten que l'eurodiputat és Pier Antonio Panzeri i que formava part del grup dels socialdemòcrates. Aquests mitjans també informen que els altres tres detinguts són el president de la Confederació Sindical Internacional, Luca Visenti, un director d'una ONG i un assistent parlamentari. Tots ells, als quals se'ls aplica la presumpció d'innocència, seran cridats a declarar davant del jutge durant les pròximes hores.

"Durant uns quants mesos. els investigadors de la policia judicial han sospitat que un Estat del Golf ha intentat influir en les decisions econòmiques i polítiques del Parlament Europeu", ha indicat la Fiscalia federal en un comunicat distribuït a la premsa. Ho haurien fet "pagant substancials quantitats de diners i oferint importants regals a tercers amb una posició política o estratègica important al si del Parlament Europeu", afegeix. I segons les informacions periodístiques, mig milió d'euros en efectiu s'haurien localitzat a casa de Panzeri, que ara és president de l'associació Fight Impunity, dedicada a lluitar contra la impunitat per violacions greus dels drets humans o els crims contra la humanitat.

Finalment, escau esmentar que, un portaveu del Parlament Europeu, preguntat sobre la investigació, ha declarat a EFE que la institució "no fa comentaris sobre procediments judicials" i que, "com sempre, coopera plenament amb les autoritats nacionals".