L'eurodiputat de Ciutadans i expresident de les Illes Balears pel PP José Ramón Bauzá, sota escrutini públic després de l'esclat de la presumpta trama de corrupció al Parlament Europeu vinculada al règim de Qatar. La detenció de la vicepresidenta de l'Eurocambra, Eva Kaili, ha desencadenat un reguitzell de fils a Twitter per part de persones pròximes als implicats en l'afer que es desmarquen de la controvèrsia. Un d'ells ha estat Josep Borrell, que com a expresident de la cambra i diplomàtic en cap de la UE ha dit que les acusacions no l'afecten. De la mateixa manera, l'eurodiputat liberal, que forma part de la Delegació de la UE per a les Relacions amb la Península Aràbiga i que presideix el Grup d'amistat UE-Qatar, ja ha negat qualsevol implicació amb la trama.

Bauzá defensa que no té res a veure amb la trama

En un fil a Twitter, l'expresident balear ha defensat la seva feina en el desenvolupament de les relacions amb Qatar i ha reiterat que "els avenços" d'aquest país "són una bona notícia". Amb tot, ha volgut desmentir els rumors i ha garantit que "MAI he rebut, ni tan sols m'han ofert, ni un euro per defensar absolutament res. Totes les meves reunions han estat públiques, i quan he viatjat a Qatar ho he fet SEMPRE amb invitació oficial", ha assegurat en una altra piulada. A més a més, ha anunciat que impulsarà una investigació dels fets: "En el meu grup donarem suport a un debat en Ple i una recerca sobre aquest tema per a aclarir fins a l'últim dubte. Tolerància zero amb la corrupció", ha conclòs.

Acusacions de corrupció al Parlament Europeu

La Fiscalia federal de Bèlgica va informar el diumenge en un comunicat que el magistrat Michel Claise ha imputat quatre dels sis detinguts per la presumpta trama de corrupció vinculada a Qatar i n'ha deixat en llibertat els altres dos, després de prendre'ls declaració. Segons els mitjans belgues Le SoirKnack i L'Echo, a més de la socialdemòcrata Kaili, el jutge ha imputat pels mateixos delictes el seu company i assessor en el Parlament Europeu Francesco Giorgi, un lobbista de Brussel·les i l'exeurodiputat italià socialdemòcrata Pier Antonio Panzeri, a casa de qui es van trobar més de mig milió d'euros. Les dues persones que ja han quedat en llibertat amb càrrecs són el pare de Kaili, a qui la policia va detenir el divendres in fraganti mentre intentava fugir amb bosses plenes de bitllets, i el secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Lucca Visentini. La Fiscalia belga sospita que Qatar ha pagat "grans quantitats de diners" i ha ofert "regals significatius" a persones que tenen una "posició política estratègica" dins del Parlament Europeu, a fi d'influir en les seves decisions.