La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha avisat aquest dilluns que "no hi haurà impunitat" davant dels suposats suborns de Qatar per influir en les decisions de l'Eurocambra sobre el país. La presidenta de l'Europarlament ha anunciat una bateria de mesures per fer front a aquest escàndol, entre elles obrir una investigació interna. Així mateix, també ha proposat fer una reforma a l'accés de grups de pressió a les seus del Parlament i a la protecció dels denunciats per corrupció. L'objectiu d'aquestes accions, segons Metsola, és aconseguir que la institució pugui "sortir més forta" d'aquesta presumpta trama de corrupció. "No hi haurà impunitat. Els responsables trobaran aquest Parlament del costat de la llei. Res no s'amagarà sota la catifa: llançarem una investigació interna per revisar tots els fets relacionats amb el Parlament i veure com assegurar millor els nostres sistemes", ha afirmat la presidenta.

En l'obertura de la sessió plenària a Estrasburg, Metsola ha afirmat que els intents per interferir en els processos del Parlament "han fracassat", però ha advertit que "els enemics de la democràcia, per als quals l'existència d'aquest Parlament és una amenaça, no s'aturaran davant de res". La presidenta del Parlament Europeu ha afirmat que els seus serveis "han treballat amb les autoritats belgues" per descobrir aquesta presumpta xarxa criminal que implica diversos membres del Parlament Europeu com Eva Kaili, vicepresidenta de l'Eurocambra i membre del grup socialista, els quals haurien acceptat suborns per part de Qatar. El jutge instructor del cas va decidir mantenir a la presó quatre dels sis detinguts des de divendres, entre ells Kaili, acusats d'un delicte de participació en organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció.

Les mesures anunciades per Roberta Metsola

En concret, Roberta Metsola ha detallat que la reforma anunciada abordarà "qui té accés a les nostres instal·lacions", però també com es financen aquestes organitzacions que hi entren i els seus vincles amb tercers països. Així mateix, ha parlat sobre millorar la transparència amb "actors estrangers" i reforçar les garanties de protecció per a les persones que denuncien la corrupció. "Sempre hi haurà algú per a qui val la pena arriscar-se per una bossa de diners. És essencial que aquestes persones entenguin que se'ls enxamparà, que els nostres serveis funcionen i que s'enfrontaran a tota la força de la llei, com ha passat en aquest cas", ha apuntat Metsola. La presidenta del Parlament Europeu ha volgut deixar clar que no es tracta d'un cas "ni d'esquerres ni de dretes, ni del nord ni del sud" i ha demanat "no explotar aquest moment per motius polítics".

L'Eurocambra també ha decidit fer marxa enrere en el procés parlamentari de la proposta per liberalitzar els visats amb Qatar. Es tracta d'una proposta que s'havia d'abordar aquesta setmana per eximir els ciutadans qatarians d'adquirir un visat durant les seves visites de curta durada a l'espai Schengen.

El futur d'Eva Kaili

A banda, aquest dimarts els líders dels grups de l'Eurocambra abordaran el futur de la vicepresidenta Eva Kaili, imputada pels suposats suborns de Qatar i que ara mateix es troba a la presó per ordre del jutge instructor. A primera hora, tindrà lloc una reunió per tractar únicament una possible destitució de la vicepresidenta de l'Eurocambra, segons ha anunciat el portaveu d'aquesta institució, Jaume Duch. De moment, Kaili ja ha estat suspesa de les seves funcions. A banda d'ella, també hi ha tres detinguts més: la seva parella i assessor del grup socialdemòcrata, Francesco Giorgi, l'exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri i el secretari general de l'ONG 'No Peace Without Justice', Niccolò Figà-Talamanca.