La majoria dels escocesos volen un segon referèndum d'independència si les formacions independentistes revaliden l'any 2021 la majoria de la qual ja disposen al Parlament escocès, segons ha avançat una enquesta i ha recollit el diari escocès The National.

Segons l'enquesta, un 54% dels escocesos opinarien que una nova majoria a la cambra escocesa significaria un mandat per a un segon referèndum, mentre que només el 30% s'hi oposaria. 

Aquest resultat arriba després que el secretari del govern britànic per a Escòcia, Alister Jack (Partit Conservador) rebutgés que s'hagi de celebrar un nou referèndum d'independència. Jack va al·legar que el referèndum del 2014 es va fer amb la promesa que seria per "tota una generació", que ell ha valorat amb entre "25 i 40 anys". "No crec que haguem de seguir fent referèndums fins que se surtin amb la seva, haurien de respectar el resultat que tenim", ha insistit.

La mateixa primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va respondre a través d'una piulada que "com estem veient a través de l’Atlàntic ara mateix, no prevalen els polítics que s'enfaden contra la democràcia", comparant Jack amb el president dels Estats Units, Donald Trump.

Aquest any, Sturgeon va suspendre els plans per a un referèndum a causa de la irrupció de la pandèmia de la covid-19. Ara bé, ella mateixa ha dit que publicarà un projecte de llei de referèndum abans que finalitzi l'actual mandat, que acaba el març del 2021. Des que l'independentisme escocès va perdre el referèndum del 2014, moltes enquestes han mostrat el creixement del suport a la independència fins a superar el 50%, sobretot arran del Brexit.

De fet, en aquest mateix sentit s'ha pronunciat el número dos del Partit Nacionalista Escocès, Keith Brown, qui ha assegurat que "una clara majoria dels votants creu que Escòcia hauria de tenir el dret a escollir el seu propi futur". "Nosaltres no vam votar per aquest Brexit 'Tory' ni tampoc vam votar per Boris Johnson. Ells no tenen el dret de decidir el futur d'Escòcia per nosaltres", ha afegit.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat