Geòrgia s'ha convertit en el darrer camp de batalla electoral de les legislatives dels Estats Units. L'estat del sud del país vota aquest dimarts en la segona volta, després que cap candidat aconseguís la majoria necessària el primer cop. Encara que s'espera un resultat molt ajustat, les enquestes afavoreixen el demòcrata Raphael Warnock, el que els atorgaria un escó més al Senat. De fet, el resultat dictarà si el Partit Demòcrata governarà amb una majoria una mica més còmoda que fins ara. I és que, ara per ara, compten amb 50 dels 100 seients a la cambra, si es té en compte el vot de desempat de la vicepresidenta, Kamala Harris. Així, si Warnock encapçala el nombre de vots, els demòcrates disposaran de 50+1 vots.

Geòrgia es juga l'escó decisiu

Les legislatives d'enguany han estat ajustades. Els demòcrates han aconseguit frenar l'onada republicana que preveien les enquestes, fins al punt que diversos candidats extremistes beneïts per Trump han patit una gran derrota. Això últim no ha estat així a Geòrgia: el governador republicà Brian Kemp ha assolit la reelecció amb comoditat davant la demòcrata Stacey Abrams. Kemp és conegut per haver-se distanciat de Trump, després d'haver rebutjat les acusacions de frau electoral a l'estat. Per la seva banda, Abrams és una reconeguda activista pels drets dels afroamericans. No és la primera vegada que Geòrgia deixa en suspens als Estats Units. Fa dos anys, Biden va guanyar per la mínima a Donald Trump en aquest estat del sud. De fet, aquesta derrota va ser un dels arguments que l'expresident republicà va fer servir per denunciar un suposat frau electoral i forçar un recompte. A més, l'escó del Senat també es va haver de definir en una segona volta aquell any. Finalment, se'l van quedar els demòcrates.

Els candidats per Geòrgia al Senat

L'aspirant demòcrata, Raphael Warnock, i el republicà, Herschel Walker, van quedar pràcticament empatats a la primera volta de les legislatives amb prop del 49% dels vots. Warnock aspira a la reelecció i ha dit als seus seguidors que té "bones sensacions", alhora que ha aprofitat la seva condició de reverend baptista per demanar "mantenir la fe". En canvi, Walker és deixeble de Trump i antiga estrella de futbol americà que ha fet campanya contra l'avortament — malgrat que les seves dues dones l'acusen d'haver finançat la seva interrupció de l'embaràs. "No he vingut aquí a perdre", ha promès als seus fidels.