El foc que crema a velocitat rècord l'Amazònia no s'ha apagat. L'alarma mundial per l'incendi ha coincidit amb la cimera del G7, que ha reunit els països més industrialitzats del món a Biàrritz, França. I les mesures que es contemplen per apagar les flames han derivat en un enfrontament verbal polític entre els presidents francès i del Brasil, Emmanuel Macron i Jair Bolsonaro. 

Aquest dimecres, Bolsonaro ha exigit a Macron que demani disculpes per haver-lo acusat de "mentider", i ho ha posat com a condició per acceptar l'ajuda de 18 milions d'Euros per lluitar contra els incendis que van aprovar els països del G7. El governant brasiler considera que sotmetre la regió a la gerència internacional és una "clara amenaça" a la sobirania del Brasil i la resta de països amazònics. "No és una qüestió d'esquerres o dretes, sinó de sobirania per fer front a la visió colonialista" que atribueix al president francès. 

Bolsonaro, en declaracions a la premsa, va condicionar així l'ajuda econòmica oferta per les potències mundials al pas enrere de Macron. "En primer lloc, el senyor Macron ha de retirar els insults que va fer contra mi. Després que proposi, i ja podríem iniciar converses", va apuntar.

Acusacions personals

La picabaralla Macron-Bolsonaro ve de lluny. Abans de començar el G7 Macron ja va anunciar que la mala gestió del govern del Brazil pel que fa els incendis de l'Amazònia seria un punt clau dels acords de la cimera. 

La tensió ha esclatat quan aquesta setmana, Bolsonaro s'ha mofat de la Brigitte Macron en una publicació a Facebook, que comparava el físic i l'edat de de les parelles de Macron i Bolsonaro. El president del Brasil va respondre amb un "No l'humiliïs, hahahaha!", al que Macron va reaccionar expressant el desig que els brasilers "aviat tinguin un president a la seva altura". 

El paper de Trump

El president dels EUA, Donald Trump, ha donat suport a la gestió del seu homòleg del Brasil. En un fil a Twitter, Trump ha defensat la seva actuació a la cimera del G7 i ha aplaudit les mesures del govern del Brazil per aturar l'incendi de l'Amazònia.  "He pogut conèixer bé al president Bolsonaro en els nostres contactes amb el Brasil. Està treballant molt dur en els incendis de la Amazònia, i en tots els sentits està fent un gran treball per als ciutadans del Brasil, i això no és fàcil", ha proclamat Trump. 

"Ell i el seu país tenen el suport total dels Estats Units!", afegeix el president nord-americà. Bolsonaro no ha trigat a respondre agraint-li el suport i ha afirmat que "el Brasil és i serà sempre un referent internacional en el desenvolupament sostenible". I ha aprofitat per fer l'últim retret a Macron, acusant-lo de desenvolupar un discurs de fake-news contra ell.

Mentrestant l'Amzònia crema

Durant l'escalada de tensió la selva amazònica ha seguit cremant. Hi ha actius un 40.000 incendis al Brasil, l'últim rebrot d'una hiperactiva temporada de foc que en el que portem d'any ha carbonitzat 1.330 quilòmetres quadrats d'un dels principals pulmons del planeta.