El foc que consumeix el principal pulmó del planeta ja ha consumit una àrea equivalent a totes les comarques de Girona.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estudis Especials (INPE), l'Amazònia ha perdut entre les flames 5.879 quilòmetres quadrats els últims 12 mesos, el que suposa un 40% més que l'any passat. 

Els incendis forestals estan consumint l'Amazònia a una velocitat exponencial i els seus efectes ja es noten al cel de la ciutat més poblada del Brazil, Sao Paulo, situada a 2.700 quilòmetres de distància. La fumerada és tan descomunal que aquests dies també s'aprecia des de l'espai, tal com demostren les imatges de la NASA. 

El nombre d'incendis al Brasil fins a l'agost és el més elevat en set anys. Aquest 2019 s'han multiplicat i han augmentat el 83%. L'INPE ha registrat 71.497 focus en el que portem d'any, la xifra més alta que s'ha comptabilitzat mai des que van començar els registres. 

Segons els càlculs de l'organisme, dels focus d'incendi registrats fins al 18 d'agost, 38.228, és a dir el 52,5 %, van ser detectats en estats de l'Amazònia. El 30,1 % dels focus (21.942) es va registrar en el Cerrado, com és coneguda la sabana brasilera que a prop l'Amazònia, i el 10,9 % (7.943) al Bosc Atlàntic, la regió boscosa que voreja la major part del litoral del país. L'estat més afectat, amb 13.641 focus, és el de Mato Grosso, que s'estén per gran part de l'Amazònia.

Els incendis forestals són comuns a l'Amazònia brasilera durant l'estació seca, que va d'agost a octubre amb el pic a mitjans de setembre. Però l'INPE ha alertat que les xifres d'aquest any no es poden atribuir únicament a l'estació de l'any o a fenòmens naturals.

Molts especialistes ambientals atribueixen l'augment dels incendis a la creixent desforestació que pateix el bosc tropical més gran del planeta. Una desforestació que duen a terme, moltes vegades de manera il·legal, terratinents, agricultors i criadors de bestiar, i que ara també esquitxa el propi president del país, Jair Bolsonaro.

Bolsonaro, polítiques econòmiques abans que polítiques ambientals

Des que va arribar al poder el passat 1 de gener, l'ultradretà Bolsonaro, ha optat per defensar els interessos econòmics per sobre els ambientals. S'ha mostrat partidari d'explotar l'Amazònia i reduir la fiscalitat de les regles ambientals de les zones protegides. El president també ha accelerat l'explotació de la selva tropical més gran del món en els àmbits de mineria i agricultura, cosa que ja li ha causat tensions amb Alemanya i Noruega.

Davant les acusacions que les seves polítiques són les causants dels incendis, Bolsonaro ha suggerit que les ONG poden ser les responsables d'aquest desastre ambiental. Les ha acusat d'estar promovent els incendis amb l'objectiu polític d'esgarrapar la imatge del seu Govern. "Pot haver-hi, sí, i no estic afirmant, una acció criminal d'aquestes ONG per a cridar l'atenció contra mi, contra el Govern del Brasil, i aquesta és la guerra que nosaltres enfrontem", ha declarat Bolsonaro.

Per a reforçar la seva tesi, Bolsonaro ha recordat que el seu Govern ha "suprimit les partides públiques que anava per a les ONG" que operen a l'Amazonia amb projectes "suposadament" relacionats amb el manteniment de l'ecosistema. "Per això aquesta gent està enfadada", ha dit el mandatari, que diu que ara és tasca de les autoritats esbrinar si els incendis han estat provocats.