Ha erupcionat el volcà Sakurajima, al sud del Japó. Es tracta d'un dels cràters més actius del país asiàtic que es troba a la prefectura de Kagoshima, al sud-oest de l'arxipèlag. L'Agència Meteorològica japonesa ha declarat aquest diumenge el nivell màxim d'alerta i ha decretat l'evacuació obligatòria de les poblacions més properes al volcà, que ha iniciat la seva activitat aquesta tarda. Les autoritats han decidit declarar l'alerta 5, el més alt de l'escala, després d'avisar que el Sakurajima estava expulsant pedres volcàniques a una distància de més d'un quilòmetre, segons ha informat la televisió pública japonesa. L'agència va indicar que va elevar al màxim el seu nivell d'alerta volcànica, i que uns 120 habitants de dues poblacions pròximes van rebre l'advertiment de preparar-se per a una possible evacuació. De fet, és un dels volcans més actius del Japó i ha entrat en erupció diversos cops. En una de les erupcions, en 1914, a causa de la lava i el magma va passar de ser una illa a convertir-se en una península.

Antecedents

A finals de l'any passat, un altre volcà va explotar al país asiàtic. El dimecres 20 d'octubre es va registrar una erupció en aquest supervolcà, un dels més grans del món. Aquest va obligar a establir el nivell 2 d'alarma que, poc després, es va elevar al següent esgraó. El flux piroclàstic va arribar fins a un quilòmetre de distància des del punt de sortida. Des de l'Agència Meteorològica del Japó van advertir que, a causa del vent, el costat de sotavent podia veure's afectat no sols per la cendra, sinó també per petites roques, empeses per l'aire. La columna de fum i cendra es va elevar fins a 3.500 metres per sobre de la vora del cràter. El cap de Gabinet nipó, Hirokazu Matsuno, va assegurar que no se'n van registrar ferits: les autoritats locals van estar treballant per a determinar si hi havia algun escalador a la muntanya en el moment de l'erupció, tal com va informar l'agència japonesa de notícies Kyodo, però finalment es va confirmar que només 16 excursionistes havien anat aquest matí a la muntanya i tots estaven "sans i estalvis".

"Les vides humanes són la nostra prioritat, i estem treballant amb les forces d'Autodefensa, la Policia i els Bombers per a fer front a aquesta situació de manera efectiva", ha assenyalat davant els mitjans Matsuno. Les autoritats han demanat als ciutadans que no s'acostin a la muntanya, ja que hi ha "grans roques" que salin expulsades del volcà, i que l'erupció pot haver emès també gasos tòxics. L'Agència Meteorològica del Japó ja venia advertint, dies enrere, de l'augment de l'activitat volcànica