En la seva primera entrevista en un mitjà de comunicació des de l'intent de cop d'Estat del 15 de juliol, el president turc Recep Tayyip Erdogan respon "amb virulència les crítiques occidentals a la duresa i amplitud de les purgues després del cop", segons diuen els tres periodistes de Le Monde que van parlar amb Erdogan la vigília de la manifestació "monstre" d'aquest diumenge en suport seu.

Erdogan culpa els seus socis europeus i americans per la seva manca d'"empatia" i suport i lamenta que cap li hagi mostrat encara la seva solidaritat. Fa servir reiteradament l'expressió "els occidentals" a l'estil islamista menys moderat.

Pena de mort

També insinua que va frenar la reinstauració de la pena de mort a canvi de la promesa de la UE de facilitar els visats als ciutadans turcs. Erdogan es nega a descartar el retorn de la pena de mort, cosa que liquidaria el procés d'adhesió a la Unió Europea. 

"Si una persona ha mort una altra, només la família del mort pot decidir el destí dels culpables. Si la família decideix perdonar, pot fer-ho; però nosaltres, com a Estat, no podem. Per descomptat, l'autoritat judicial pot perdonar, però si milions de persones a tot el país exigeixen la pena de mort, la seva sol·licitud serà considerada pel Parlament, que decidirà si s'ha de restablir".

El president turc no oblida acusar "els occidentals" de sostenir les forces kurdes que lluiten a Síria contra el Daesh o Estat Islàmic. "El món occidental, afegeix, està en contradicció amb els valors que defensa. Hauria de donar suport a Turquia, que s'ha fet seus els seus valors democràtics. Per desgràcia, Occident ha preferit deixar sols els turcs. Els occidentals no han de preocupar-se tant pel nombre de persones detingudes o arrestades".

Rússia i Síria

Erdogan es queixa de la desídia amb què la UE tracta el seu país. "Fa 53 anys que estem a les portes d'Europa. La UE és l'únic responsable i culpable [d'aquest retard]. Ningú més que Turquia ha estat tractat així (...). La Unió Europea no es comporta sincerament amb Turquia. Ara mateix allotgem tres milions de refugiats, mentre que l'única preocupació de la UE és que no arribin al seu territori (...). Si les nostres demandes no es compleixen, no n'admetrem més".

Aquest dimarts dia 9, Erdogan es reuneix amb Vladímir Putin a Sant Petersburg. La trobada segellarà la reconciliació turca amb Rússia després dels sotracs en la relació provocats per la intervenció russa a la guerra de Síria. Erdogan insisteix en la necessitat que dimiteixi el president sirià Baixar al-Assad, aliat de Moscou i afiliat a una denominació xiïta de l'islam tutelada per Iran, país amb qui Turquia es disputa la influència al Pròxim Orient.

"600.000 persones han mort fins ara a Síria", discurseja el president turc. "Qui n'és responsable? Assad. El responsable de la mort de 600.000 conciutadans no ha de rebre el nostre suport. No obstant això, alguns l'hi donen. Si creiem en la democràcia, no cal jugar aquest joc. Hem de passar a una altra cosa. (...) Se'ns diu que si Assad se'n va, arribarà el Daesh. Res d'això passarà".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat