L'epidemiòleg cap dels Estats Units d'Amèrica, que va comandar la resposta del país davant la pandèmia de la covid, Anthony Fauci, ha anunciat aquest dilluns que deixarà el càrrec al desembre amb la intenció d'aprofitar l'après per a continuar contribuint a l'avanç de la ciència i de la sanitat pública. "Encara que deixo el meu actual lloc, no em jubilo. Després de més de 50 anys de servei governamental, planejo seguir la següent fase de la meva carrera quan encara tinc tanta energia i passió pel meu àmbit", ha dit en un comunicat el metge especialitzat en immunologia, de 81 anys.

Fauci s'ha convertit des del sorgiment de la covid en el rostre més popular de l'emergència sanitària als Estats Units, amb nombroses intervencions en programes de ràdio i televisió per a respondre dubtes i intentar combatre la desinformació que circula sobre la pandèmia. L'expert deixarà al desembre la direcció de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID), la prefectura del Laboratori d'Inmunoregulación del NIAID i el seu càrrec d'assessor mèdic cap de l'actual president, el demòcrata Joe Biden. En els seus 38 anys al capdavant del NIAID, va recordar que ha assessorat set mandataris, començant pel republicà Ronald Reagan (1981-1989) i incloent entre altres al també republicà Donald Trump (2017-2021), amb qui va mantenir notòries divergències sobre l'estratègia per a combatre la pandèmia.

Relació amb Biden

En el seu treball s'ha enfrontat a problemàtiques que van abastar des del VIH/Sida fins a diverses epidèmies de grip aviària. "Gràcies al poder de la ciència i a les inversions en recerca i innovació, el món ha pogut combatre malalties mortals i ajudar a salvar vides en tot el planeta. Estic orgullós d'haver estat part d'aquest important treball i espero ajudar a continuar fent-ho en el futur", va dir en la seva nota. En una entrevista el passat 18 de juliol en el digital Politico, Fauci ja havia avançat que planejava deixar el lloc abans que en 2024 acabi el mandat de Biden. "Si algú diu: 'marxaràs quan ja no hi hagi covid', llavors tindré 105 anys. Crec que viurem amb això", va assenyalar llavors.

Amb Biden, que va arribar a la Casa Blanca en 2021, va coincidir per primera vegada quan aquest últim era vicepresident sota el segon i últim mandat de Barack Obama (2009-2017). "Li coneguis personalment o no, ha arribat a les vides de tots els estatunidencs a través del seu treball. Transmeto el meu més profund agraïment pel seu servei públic, els Estats Units és més fort, més resilient i més saludable gràcies a ell", va assenyalar Biden en un comunicat després de conèixer-se el seu anunci. Fauci va rebre en 2008 la Medalla Presidencial de la Llibertat, la màxima distinció civil dels Estats Units, va recordar el president lloant a més el seu compromís "indestructible" amb el treball, la seva "integritat científica" i la seva energia "inigualable".