Els Estats Units han registrat el nombre de morts per covid més alt del món. En total, des de l'inici de la pandèmia s'han registrat més de 900.000 morts. També té la taxa de mortalitat per coronavirus més alta que qualsevol altre país ric, i el més sorprenent és que la meitat de les morts s'han donat després que les vacunes estiguin disponibles. En aquest context, doncs, per què un país com els EUA ha patit i està patint tant o més que altres per la covid? Megan Ranney, metgessa d'Urgències i degana de la Universitat de Brown, constata que el país no ha respost a la pandèmia de manera sostinguda i proactiva, com una nació unificada. Així, gran part de la responsabilitat i culpa ha caigut sobre els individus. Ara bé, la desigualtat d'ingressos, la mala salut i divisions polítiques hi han tingut molt a veure. 

"Tots aquests factors posen a les persones en un risc major de mort per covid", constata i recull el diari britànic The Guardian. A més, les vacunes s'han endarrerit molt més que en altres països rics i ressalta que el sistema de salut ja era precari quan va ser colpejat per cada onada de la covid. Altres països que tenien un nombre de morts similars durant altres onades per la covid, han vist que amb la variant òmicron se n'han registrat menys. Als EUA no s'ha vist, però, aquesta tendència. De fet, òmicron està registrant més morts al país que la pròpia variant delta. I el mes de gener passat va ser un dels més mortífers de la pandèmia. 

Per què és tan alt el nombre de morts per covid?

Els líders del país, però, intenten donar una imatge de calma i tranquil·litat adoptant una situació de baixada de la covid. El cas és que les morts i les hospitalitzacions no són les mateixes. Tal com recull el diari britànic, la taxa de vacunació és un dels punts fluixos del país. La taxa de vacunació és més baixa que en altres països, concretament del 64,15%. Això vol dir que menys de dos terços de la població –d'un total de 329,5 milions– estan vacunats, però només el 48% de la població ha rebut una dosi de record.

Segons sembla, hi hauria diversos llocs on el percentatge de no vacunats encara podria ser més alt. En aquest sentit, el diari recorda que la gent amb ingressos més alts ha tingut més oportunitats que persones de llars més pobres, que han tingut més problemes a l'hora de justificar que s'han trobat malament després de rebre la dosi. Malgrat tot, entre un 15% i 20% dels nord-americans no vacunats diuen que voldrien vacunar-se, tot i que encara no ho han pogut fer. 

Les persones amb uns ingressos més baixos tenen més possibilitats de contreure la covid perquè possiblement hi estan més exposades. Feines de cara al públic, impossibilitat de fer bones quarantenes a casa i menys opcions de rebre vacunes contra la covid, tal com recullen diversos estudis. Una altra causa que assenyala el diari britànic és el sistema de salut fracturat. Les persones que no tenen una assegurança, han d'esperar més temps per poder ser ateses, fet que implica que puguin tenir pitjors resultats i pronòstics. També és possible que tinguin condicions de salut preexistents que els posin en un risc més elevat de tenir covid, com per exemple obesitat o diabetis de tipus 4.  

Els traumes infantils podrien tenir relació amb no voler-se vacunar

Què poden tenir a veure una separació dels pares, negligència, abusos físics, verbals o sexuals amb el fet de no voler-se vacunar contra la covid (i en general, vacunar-se contra qualsevol malaltia)? Doncs sembla que la relació podria ser estreta. Si més no, això és el que suggereix una investigació finançada per Public Health Wales i publicada a la revista BMJ Open. De fet, l'estudi constata que els que han patit algun trauma infantil també tenen menys probabilitats de confiar en la informació oficial del Servei Nacional de Salut del Regne Unit (NHS). 

La investigació, de la que es va fer ressò el The Guardian, ha sortit a la llum tot just dos anys després que el virus hagués arribat al Regne Unit i un any després que comencés la campanya de vacunació perquè una de cada 10 persones del Regne Unit encara no ha rebut ni una sola dosi de la vacuna. La dada fa posar nerviosos els experts que han volgut esbrinar per què aquestes persones continuen sent reticents a rebre la vacuna contra la covid. 

 

Imatge principal: Washington / Unsplash