El sistema antimíssils Cúpula de Ferro és un altre protagonista de l'actual guerra entre Israel i Hamàs, que va començar amb la massacre del 7-O a Israel i continua amb l'operació Espases de Ferro a Gaza, i ja ha salvat milers de vides dels atacs amb coets des de Gaza contra la població civil israeliana. Aquest miracle tecnològic ha despertat l'admiració i l'interès de molts exèrcits europeus. Israel és l'únic país del món protegit per un escut antimíssils. Entre 2007 i 2011, els científics israelians van desenvolupar el sistema Cúpula de Ferro, que no ha deixat de millorar-se des d'aleshores.

El dissabte 7 d'octubre es van sentir sirenes a gairebé tot el territori israelià per alertar sobre el llançament simultani de centenars de coets des de Gaza per part del grup islamista Hamàs. Durant aquell matí negre, milions d'israelians van córrer al refugi més proper sense saber que 3.000 terroristes de Hamàs s'estaven infiltrant a la zona sud del país, la qual van ocupar durant unes hores, iniciant una massacre sàdica a 25 localitats que es va cobrar la vida de més de 1.400 persones i va causar més de 3.000 ferits.

Des d'aquell dia, Hamàs i la Gihad Islàmica Palestina han llançat més de vuit mil coets contra el territori israelià. Dia i nit, intentant sorprendre la població. Vuit-cents coets van caure sobre el territori palestí de Gaza, causant centenars de víctimes, per exemple a l'hospital d'Al-Ahli. Aquell dia el coet de la Gihad Islàmica es va estavellar fora de l'hospital, en l'àrea de l'estacionament, després de volar només unes desenes de metres.

L'estat jueu té bateries de la Cúpula de Ferro disperses a tot el país. El brigadier general Doron Gavish, que dirigeix aquesta unitat estratègica, ens va ensenyar el seu funcionament: "La Cúpula de Ferro té un paper significatiu en la defensa dels nostres ciutadans. Hamàs apunta els seus coets i míssils contra la població civil, i aquest és el principal motiu pel qual la Cúpula de Ferro va ser desenvolupada. Des de les Forces de Defensa d'Israel invertim molts recursos en la defensa, no només en l'ofensiva. La Cúpula de Ferro ho fa de manera extraordinària". Les bateries es col·loquen en llocs secrets i a prop de zones residencials, amb un objectiu de clar interceptar els milers de coets llançats des de la Franja de Gaza i impedir-ne l'impacte en els centres urbans.

L'ordinador del sistema de la Cúpula de Ferro calcula en pocs segons el lloc previst de l'impacte i només actua quan existeix risc de víctimes. En aquell moment es llancen dos míssils que impacten contra el coet d'atac, destruint-lo en l'aire. Segons els experts, l'èxit de la Cúpula de Ferro supera el 90%. Tanmateix, el sistema no és hermètic i, de vegades, les cases queden destruïdes o les persones resulten ferides o mortes. En aquest sentit, el brigadier general Gavish aclareix: "La Cúpula de Ferro fa una feina defensiva summament valuosa, però en seguretat no existeix el 100%. Per això la població ha de seguir les instruccions del Comandament de Rereguarda, que és la unitat dins de les Forces de Defensa d'Israel encarregada de protegir la població civil a les ciutats. Quan hi ha atacs, la gent ha de córrer sempre als refugis antibombes que hi ha a gairebé tots els habitatges del país". Els israelians estan entrenats des de nens per a aquest tipus de situacions, i en molts casos s'han salvat vides humanes gràcies a la responsabilitat de la població.

Una qüestió no menor de la Cúpula de Ferro és l'altíssim pressupost que consumeix. Cada un dels míssils antimíssils llançats costa uns 50.000 euros, contra uns 500 euros aproximadament de cada coet Qassam, produït i llançat des de Gaza. En una guerra com aquesta, es tracta d'un pressupost immens. Però en aquest cas el consens és total. Per a la societat israeliana, defensar la seva població és la principal prioritat.

Amb el pas dels anys, Israel ha desenvolupat altres sistemes de defensa contra atacs de coets, míssils i drons de curt, mitjà i llarg abast. El Llamp de Ferro (Iron Beam) és un sistema encara en desenvolupament d'arma làser d'alta energia que podria fer veure la Cúpula de Ferro com a antiquada. És el primer sistema operatiu de la seva classe. El Llamp de Ferro està dissenyat per interceptar una àmplia gamma d'amenaces, tant coets com drons d'atac, de curt i mitjà abast. El Llamp de Ferro és bàsicament un raig làser que intercepta qualsevol amenaça desintegrant-la en l'aire, i serà tan efectiu que ni tan sols serà necessari fer sonar les sirenes, tan pertorbadores, i a un cost gairebé nul. El sistema serà operatiu el 2025.

El sistema Jetz (Arrow o Fletxa), el desenvolupament del qual va ser conclòs recentment, apunta a cobrir les amenaces de llarg abast que té Israel. Aquest tipus d'atacs potencials, encara que són menys comuns, presenten un escenari molt més letal amb caps explosius molt més grans. En la situació apocalíptica tan temuda pels israelians que l'Iran decideixi llançar un míssil no convencional contra Israel, aquest sistema constituiria l'"assegurança de vida" de l'estat jueu. L'Arrow és considerat pels experts com el sistema de defensa balístic més avançat del món, superant en efectivitat els Patriot nord-americans, sobre els quals va basar part del seu desenvolupament. Justament va ser estrenat de manera operativa durant aquesta guerra, quan el 31 d'octubre va interceptar un míssil balístic de llarg abast llançat des del Iemen per part dels rebels houthis, aliats de l'Iran. El sistema va ser recentment adquirit per Alemanya, en el marc de la carrera armamentística en la qual es troba Europa arran de la invasió russa a Ucraïna el 2022.

No hi ha dubte que la Cúpula de Ferro i el seu futurista successor Llamp de Ferro van sumir el lideratge israelià en una concepció segons la qual podien estar relaxats del setge de coets que durant 20 anys van afectar seriosament gran part de la seva població, i concentrar-se en altres amenaces suposadament més importants, com el programa nuclear iranià. Va quedar demostrat que Hamàs, coneixent de prop la immunitat que la Cúpula de Ferro brinda als israelians, va buscar una altra manera de fer mal i sembrar terror. I ho va aconseguir.