Els rebels houthis del Iemen han declarat la guerra a Israel. El portaveu militar del grup xiïta proiranià, Yahya Sarea, ha reivindicat aquest dimarts tres atacs amb míssils i drons contra els israelians "en suport als germans oprimits de Palestina" i ha advertit que les operacions "continuaran" mentre continuïn els bombardejos a la Franja de Gaza. "Amb l'ajuda de Déu Totpoderós, les nostres forces armades han llançat una gran quantitat de míssils balístics i d'ales i una gran quantitat d'avions no tripulats contra diversos objectius de l'enemic israelià als territoris ocupats", ha dit en un comunicat televisat.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte i els atacs a Gaza

L'exèrcit israelià ja havia informat aquest dimarts que els seus sistemes de defensa havien interceptat un "objectiu aeri" que es dirigia al seu territori i que ha activat les alarmes de la ciutat d'Elat (al sud del país, a la costa del mar Roig). Tanmateix, les forces armades han assegurat que "no existeix cap amenaça per a la zona". Anteriorment, Israel havia acusat formalment els rebels houthis de llançar "míssils i drons" cap al seu territori i que van impactar a localitats turístiques d'Egipte properes a la frontera, on van deixar com a mínim sis ferits.

Simular la guerra contra Israel

Ara, el portaveu militar ha confirmat que els rebels "continuaran llançant atacs qualitatius amb míssils d'avions no tripulats fins que no s'acabi l'agressió israeliana" i ha reafirmat la seva "posició constant que el poble palestí té tot el dret a l'autodefensa i a recuperar tots els seus drets legítims". Ha subratllat que els llançaments del grup xiïta proiranià responen a "la guerra de genocidi i la destrucció integral (a Gaza) als ulls del món i amb un suport il·limitat nord-americà i occidental a l'entitat criminal". D'altra banda, ha criticat "el silenci àrab i la conspiració d'alguns (països àrabs)" pel que fa als bombardejos contra Gaza, i ha declarat que "els pobles han de donar suport a Gaza, els seus nens i les seves dones". Finalment, ha insistit que els atacs contra Israel van "en conformitat amb la responsabilitat i el deure religiós i moral, en resposta a les crides del poble".

Els houthis han difós aquest dilluns al matí un vídeo de maniobres militars, en les quals han fet servir projectils i drons per simular el combat a favor de Hamàs i contra Israel. Han batejat aquests exercicis com "Inundació d'Al-Aqsa", el mateix nom amb què es va designar l'atac de Hamàs del 7 d'octubre. Cal recordar que els rebels controlen Sanà i àmplies regions tant del nord com del sud del Iemen des que es van rebel·lar l'any 2014 contra el govern internacionalment reconegut.