Les eleccions de mig mandat se celebren aquest dimarts arreu dels Estats Units, en les quals Joe Biden es juga poder legislar amb més facilitats sobre temes com l'avortament o el control d'armes, mentre l'expresident Donald Trump prepara l'electorat pel seu retorn. En les darreres setmanes, s'han sentit les veus dels famosos i persones influents fent campanya pels republicans o els demòcrates. L'home que acapara més titulars en aquest moment és el més ric del món, Elon Musk, després de la seva polèmica compra de la xarxa social Twitter, en la qual ha promès protegir la llibertat d'expressió i la imparcialitat com a pilars de la democràcia. Així i tot, l'empresari sud-africà no se n'ha pogut estar de posicionar-se a favor del Partit Republicà amb una piulada poques hores abans que s'obrin els col·legis electorals. Curiosament, aquesta és la mateixa postura que han pres els propagandistes de la televisió estatal russa, que semblen tenir la confiança que un govern conservador als EUA deixarà de prestar ajuda militar a Ucraïna.

Elon Musk demana el vot pels republicans

En aquests moments, Elon Musk és segurament l'home amb més influència del món, i a qui més li preocupa mantenir una imatge de moderació o equidistància de la qual molts desconfien precisament pels seus interessos econòmics. A causa de la seva recent deriva ideològica cap a la dreta, a la majoria no els ha sorprès que avui hagi demanat votar pels republicans, encara que no hagi esmentat cap política concreta i hagi al·legat que ho fa per equilibrar les forces polítiques. "Per als votants independents: El poder compartit frena els pitjors excessos de totes dues parts, per la qual cosa recomano votar a favor d'un Congrés Republicà, atès que la Presidència és democràtica", ha escrit. Després, ha afegit en una altra publicació que "els demòcrates hardcore o els republicans mai voten per l'altre bàndol, així que els votants independents són els que realment decideixen qui és el responsable!". Immediatament, centenars d'usuaris han recordat al multimilionari que va prometre mantenir la "neutralitat política" de la plataforma social abans d'adquirir-la.

La TV russa vol que els EUA deixin de finançar Ucraïna

Els propagandistes de la TV russa ja havien expressat amb anterioritat la seva simpatia per l'expresident Trump, condemnat pel Congrés per la ingerència de Rússia durant les eleccions que el van fer president dels EUA. En un programa recent, un dels comentaristes es mostra convençut que "molts dels seguidors de Donald Trump arribaran a la Cambra de Representants" i de la seva doctrina d'aïllament "America First" (Amèrica Primer), que promet posar els interessos de les persones que ho passen malament al país per davant de la política internacional. "És inapropiat continuar dispensant milions de dòlars al règim de Kíiv" davant aquesta situació, argumenta el propagandista rus. Fins-i-tot citen un diputat republicà que va opinar que els nord-americans s'haurien de mantenir al marge del conflicte i no prestar assistència militar a la resistència ucraïnesa "amb els diners dels contribuents". Per a ells, que els EUA deixin de banda Ucraïna és una oportunitat per guanyar la guerra. "Els nord-americans s'estan començant a mirar les butxaques", diu un tertulià, i argumenta que el problema dels EUA no és el preu de l'energia, sinó, com bé diu Trump, "els milions d'immigrants il·legals".