Joe Biden vol evitar la possible derrota a les eleccions de mig mandat 2022, que se celebren aquest dimarts 8 de novembre. Els republicans sembla que han fet en els darrers dies avenços importants al Congrés dels Estats Units i això podria afectar, i molt, l'agenda política de l'actual president dels Estats Units.

 🗳️  Què són les eleccions de mig mandat dels EUA 2022 i per a què serveixen?
 

Potser per aquest motiu, Biden ha estat recorrent el país al costat de l'expresident Barack Obama, per intentar recuperar el vot o, com a mínim, no deixar-se'l perdre. I és que la victòria de Biden, com així intenta recordar-ho a cada míting, és importantíssima per a l'agenda política, però també per a la democràcia dels Estats Units. 

De moment, però, sembla que els republicans estarien aconseguint concentrar el vot de la frustració, de la inflació, de les pors i de la delinqüència. En aquest sentit, aquestes eleccions de mig mandat són una prova per a Joe Biden. En aquest sentit, el resultat implicarà que la Casa Blanca pugui continuar impulsant o no, la seva agenda. Les eleccions de mig mandat serveixen per renovar el Congrés de manera parcial. Cal recordar que als EUA, el Congrés té dues Cambres. Es diuen d'aquesta manera perquè se celebren tot just a la meitat del mandat del president.

La importància de les eleccions de mig mandat per a Joe Biden

En joc hi ha 435 escons de la Cambra de Representants, un terç dels 100 escons del Senat i a més, hi ha eleccions per triar governador en 39 estats diferents. Si bé és cert que és més suculent parlar del president dels Estats Units i que en aquestes eleccions no es canviarà, aquests comicis són importants perquè mesuren la capacitat legislativa de Biden. Ara per ara, els demòcrates tenen majoria, però si els republicans aconsegueixen avançar-se, podrien interposar-se i molt a l'agenda política actual.

Les eleccions dels Estats Units 2022 podrien canviar la política interna i exterior

En aquest sentit, les eleccions de mig mandat no són unes eleccions qualssevol. Són molt importants perquè en cas que sortissin guanyadors els republicans, en política interior, podrien enfrontar-se a l'agenda climàtica. Intentarien, a més, evitar una reforma fiscal que demanés monitorar els beneficis de les petrolieres i les empreses. Tampoc veurien amb bons ulls, per exemple, un increment del control de les armes, o bé baixades en els preus dels medicaments, ni tampoc una pujada dels impostos a les multinacionals, tal com destaca El Comercio.

En matèria de política exterior, que els republicans passessin pel davant també tindria conseqüències. Unes conseqüències que mirarien cap a Ucraïna. Segurament per això, des de Kíiv també se seguirà la jornada de manera intensa. Els republicans segurament no voldrien destinar tants fons a la guerra d'Ucraïna, fet que implicaria que el país rebria menys ajudes dels EUA per enfrontar-se a Rússia, tal com destaca El Orden Mundial. Un acte que beneficiaria al president rus, Vladímir Putin.  

Donald Trump amenaça de tornar

En aquest context, Trump continua tenint un paper vital. I és que l'expresident Donald Trump (2017-2020) ha tornat a donar senyals aquest diumenge i és que podria tornar a plantejar la possibilitat de presentar-se com a candidat a les eleccions presidencials del 2024 pel Partit Republicà.

Durant un míting que va oferir al sud de Florida (EUA), Trump ha dit que va presentar-se dues vegades i "va guanyar dues vegades", en al·lusió a les eleccions del 2016 i del 2020. L'última de les quals va perdre davant de l'actual president dels EUA, Joe Biden, encara que ell continua repetint sense proves que hi va haver un frau electoral.

"I ara, perquè el nostre país sigui exitós, segur i gloriós, probablement ho hauré de fer de nou, però estiguin atents", ha manifestat l'exmandatari, per a felicitat dels seus fervorosos seguidors, que han demanat un altre període presidencial de Trump amb el càntic "quatre anys més".

 

 

Imatge principal: el president dels Estats Units, Joe Biden / Efe