L'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) va avançar aquest dilluns que dimarts vinent 15 de novembre durà a terme "un gran anunci" des de la seva residència de Mar-a-Lago a Florida, en una referència velada a la seva candidatura per a les eleccions presidencials de 2024. Encara que s'havia especulat durant tot el dia amb la possibilitat que anunciés aquest dilluns mateix la seva candidatura, Trump va situar aquell dia per fer un anunci. Però sí que va deixar mostres de les seves intencions: "El 2024 recuperarem la nostra magnífica Casa Blanca", va proclamar durant la seva intervenció en un acte de campanya a Ohio. "Érem una gran nació i tornarem a ser una gran nació de nou", va dir Trump en un discurs en el qual va mantenir l'expectació durant gairebé dues hores però que va finalitzar sense oficialitzar la seva candidatura i va citar a tots al 15 de novembre per fer el seu "gran anunci".

El míting d'ahir de Trump va ser convocat per mostrar el seu suport als candidats locals d'Ohio per als comicis legislatius que se celebren aquest dilluns als EUA, en els que s'elegirà a la totalitat dels membres de la Cambra de Representants i a un terç dels senadors, ambdós a mans demòcrates en l'actualitat. "Aquest és l'any en què recuperarem la Cambra de Representants i el Senat i, els més important, el 2024 recuperarem la nostra magnífica Casa Blanca", va etzibar l'exmandatari davant de la cridòria entusiasmada dels assistents.

Trump, confiat

Trump va dedicar bona part del seu discurs a les enquestes que el situen en una posició favorable en diversos estats tant en unes primàries republicanes per elegir candidat presidencial com en una hipotètica reedició de la contesa electoral de 2020 contra el demòcrata i actual president Joe Biden. L'exmandatari va tenir dures paraules contra els demòcrates i contra l'estat en què es troba els EUA actualment, que va qualificar de "començament del comunisme" i va demanar, com ja ha fet en ocasions anteriors, la pena de mort per als traficants de drogues i de persones.

Sobre la qüestió migratòria, Trump va assegurar que els EUA mereixen un president i un Congrés que protegeixi les fronteres nacionals i no de països tercers, i es va queixar que els estats centreamericans no accepten de retorn a immigrants que han comès delictes als EUA "En aquesta elecció, els demòcrates eliminaran els fons de la Policies. Els republicans eliminaran els fons dels càrtels de tràfic de drogues", va concloure el polític republicà.

Demòcrates i republicans nord-americans van tancar aquest dilluns una campanya electoral marcada per l'esdevenir de l'economia i amb un principi fundacional en joc: la democràcia, segons els progressistes, o el somni americà, segons l'opinió dels conservadors. Un i un altre partit van dir ser optimistes, encara que les enquestes sobre les legislatives d'aquest 8 de novembre inclinaven la balança cada vegada més en favor dels republicans. Segons la mitjana ponderada de sondejos efectuada pel web FiveThirtyEight, tenen un 54% de possibilitats d'aconseguir el Senat i un 82% de guanyar la Cambra de Representants.