A mesura que avança la guerra a Ucraïna, l'educació s'ha convertit en una víctima del conflicte i en un possible camp de batalla. Abans que les tropes russes comencessin la invasió al país, hi havia 4,23 milions d'estudiants matriculats a les escoles del país, segons dades de l'institut d'Anàlisi Educatiu d'Ucraïna, una agència estatal. Unes dades que recull la CNN i també que milers d'aquests nens s'han vist obligats a fugir a l'estranger o desplaçats a escala interna amb les seves famílies. 

Segons recull la cadena nord-americana, hi ha informes sobre amenaces contra educadors a les regions recentment ocupades i han anat en augment constant, a mesura que s'ha intensificat el conflicte. Una mestra va d'exposar a la CNN que les tropes russes s'havien acostat a la directora de l'escola i li van "ordenar que entregués llibres de text de llengua i història d'Ucraïna. La directora s'hi va negar". Alguns professors han pogut recuperar les classes i fer-les de manera virtual, un cas similar al que es va dur a terme durant la covid. Però per a altres, les classes s'han aturat per la interrupció de serveis a internet o escoles pròximes a zones on el conflicte és molt viu, que s'han vist obligades a tancar. 

Unes 1.570 institucions educatives han estat destruïdes o malmeses pels bombardejos des que va començar la invasió de Rússia, va dir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un discurs del dia 2 de maig. Aquestes informacions, però, no haurien pogut ser verificades. La cadena parla del concepte de 'russificació' en àrees ocupades. De fet, destaca que s'han vist exemples de forces russes que intenten erradicar la identitat ucraïnesa en zones com la de la regió de Kherson. Així, sembla que en les zones ocupades pels prorussos els esforços per russificar els continguts serien importants. El president rus, Vladímir Putin, va parlar d'opressió generalitzada dels parlants de rus a Ucraïna i ho va fer servir de pretext per encetar la guerra. En aquest sentit, ja ha dit més d'una vegada que no considera Ucraïna una nació legítima. Oleh Okhredko, educador veterà, explica  la cadena que Crimea va ser al seu dia un banc de proves. En aquest sentit, la propaganda russa reformula els esdeveniments històrics del país. I això hauria tingut un efecte perjudicial. "Ucraïna ha estat retirada dels llibres de text i tot es converteix en la 'història de la Rússia'". Així, constata que els enemics són Ucraïna i els Estats Units. 

Rússia també introdueix més patriotisme a les escoles

Classes especials sobre la guerra a Ucraïna. Aquesta és una de les novetats del pla d'educació a Rússia. Si més no, això és el que va denunciar fa unes setmanes Pavel Tkachevpare d'un alumne que ha rebut una d'aquestes noves classes en un centre de Sant Petersburg. Això no ha passat només en aquesta ciutat, sinó que és quelcom que s'ha estès per tot el país. En aquest sentit, s'hi denuncien els "feixistes" a Ucraïna i suggereix que Rússia ha actuat amb "defensa pròpia". Tkachev, segons recollia el The Observer, estava visiblement enfadat per les comparacions amb la Segona Guerra Mundial. "Els professors han dit que aquestes són les instruccions". D'aquesta manera, els plans de Rússia per reformar l'educació han anat de bracet de la guerra a Ucraïna. Els funcionaris estan redactant plans d'estudis per justificar la invasió i s'ha dit que molt probablement s'hissarà la bandera i cantaran l'himne nacional cada matí a partir de setembre. Segons els informes que recull la mateixa publicació, una important editorial russa de llibres de text està fent servir un software de verificació automàtica per eliminar les referències positives a Ucraïna en els seus llibres escolars.

A banda dels canvis de continguts a les escoles i instituts de Rússia, també hi ha un nou nivell de pressió sobre els mestres. De vegades, es veuen obligats a organitzar sessions de fotos a favor de la guerra amb els nens o amagar sentiments contra la guerra. En aquest context, però, els funcionaris educatius han promès més canvis en el pla d'estudis de Rússia i noves iniciatives patriòtiques clarament inspirades en la guerra. Alguns, com la bandera i l'himne, semblen estar inspirats en esforços similars de la dreta dels Estats Units, segons recull el The Guardian

 

Imatge principal: una aula d'un centre escolar / Unsplash