Classes especials sobre la guerra a Ucraïna. Aquesta és una de les novetats del pla d'educació a Rússia. Si més no, això és el que ha denunciat Pavel Tkachev, pare d'un alumne que ha rebut una d'aquestes noves classes en un centre de Sant Petersburg. Això no ha passat només en aquesta ciutat, sinó que és quelcom que s'ha estès per tot el país. En aquest sentit, s'hi denuncien els "feixistes" a Ucraïna i suggereix que Rússia ha actuat amb "defensa pròpia". Tkachev, segons recull el The Observer, estava visiblement enfadat per les comparacions amb la Segona Guerra Mundial. "Els professors han dit que aquestes són les instruccions".

Pla de reformes

D'aquesta manera, els plans de Rússia per reformar l'educació han anat de bracet de la guerra a Ucraïna. Així, els funcionaris estan redactant plans d'estudis per justificar la invasió i s'ha dit que molt probablement s'hissarà la bandera i cantaran l'himne nacional cada matí a partir de setembre. Segons els informes que recull la mateixa publicació, una important editorial russa de llibres de text està fent servir un software de verificació automàtica per eliminar les referències positives a Ucraïna en els seus llibres escolars. 

Segons el Ministeri d'Educació de Rússia, la història es convertirà en una matèria obligatòria des del primer grau. "Mai permetrem que s'escrigui que d'alguna manera tractem malament a altres nacions, les nostres germanes d'Ucraïna i Bielorússia", ha dit el mateix ministre d'Educació, Serguei Kravtsov, durant la inauguració d'una exposició. "Farem tot el possible perquè es conservi la memòria històrica".

Pressió als mestres

A banda dels canvis de continguts a les escoles i instituts de Rússia, també hi ha un nou nivell de pressió sobre els mestres. De vegades, es veuen obligats a organitzar sessions de fotos a favor de la guerra amb els nens o amagar sentiments contra la guerra. En aquest context, però, els funcionaris educatius han promès més canvis en el pla d'estudis de Rússia i noves iniciatives patriòtiques clarament inspirades en la guerra. Alguns, com la bandera i l'himne, semblen estar inspirats en esforços similars de la dreta dels Estats Units, segons recull el The Guardian

Purga de mestres

"No vull ser un reflex de la propaganda de l'estat". Kamran Manafly, professor de geografia de 28 anys, va penjar una foto a Instagram amb aquestes paraules just uns dies abans que es restringís aquesta aplicació a Rússia. "Tinc la meva pròpia opinió. Molts professors la tenen. I saps què? No és la mateixa opinió que la de l'estat". Aquestes paraules les va escriure just després de celebrar-se a l'escola on treballava una reunió entre el personal docent d'una escola de secundària a Moscou. El motiu de la trobada era rebre instruccions de com ell i els seus companys havien de parlar als alumnes de la situació a Ucraïna, per no desviar-se de la posició del govern.

Tal com explicava en conversa amb ElNacional.cat, dues hores després de penjar aquesta publicació a la xarxa social va rebre una trucada del director del centre demanant-li que ho esborrés de manera immediata. "M'hi vaig negar", comentava. "Després d'això vaig ser acomiadat per comportament immoral al lloc de feina". "M'entristeix que per una publicació d'Instagram ordinària et puguin fer fora de la feina, i gairebé no hi ha llibertat d'expressió a Rússia", relatava decebut. "Ara, he marxat del país perquè estic preocupat per la meva seguretat". Després de ser acomiadat, Kamran va tornar al centre per recollir les seves coses, però ja no hi va poder entrar. "Van dir que tenien una ordre per no deixar-me entrar", diu. Els nens, però, sí que van sortir a dir-li adeu. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, assisteix a la Pasqua ortodoxa a la catedral de Moscou / Efe