Un grup de dones indígenes de Groenlàndia s'ha unit per demandar l'Estat de Dinamarca per implantar-los de manera forçosa dispositius intrauterins anticonceptius en les dècades de 1960 i 1970. Les 143 dones inuits denuncien les autoritats daneses per violar la seva llibertat reproductiva. Concretament, acusen l'Estat danès d'imposar-los el DIU, algunes de les afectades, incloses moltes que eren adolescents en aquell moment, no estaven al corrent del que havia passat o no van donar el seu consentiment. Ara reclamen una compensació de gairebé 43 milions de corones, aproximadament 5,76 milions d'euros. 

L'objectiu era suposadament limitar el creixement de la població groenlandesa impedint embarassos, ja que en aquella època creixia amb rapidesa el cens a causa d'una millora de les condicions de vida i l'atenció sanitària. Segons apunta The Guardian, es calcula que aproximadament 4.500 dones i nenes van ser afectades entre 1966 i 1970.

Una de les primeres dones a denunciar la implantació involuntària d'un DIU va ser Naja Lyberth, qui va denunciar que quan era adolescent, en un examen mèdic estatal se li va imposar aquest mètode anticonceptiu sense el seu consentiment. Lyberth acusa Dinamarca d'esterilització forçosa. Ella i altres afectades després van tenir problemes per concebre. Fins i tot, en alguns casos mai més van poder tenir fills. 

Altres esterilitzacions forçoses

Groenlàndia, que forma part del territori danès, era una colònia de la corona danesa fins al 1953, quan es va convertir en una província del país escandinau. El 1979 es va concedir l'autogovern a l'illa i 30 anys més tard, Groenlàndia es va convertir en una entitat autogovernada, encara que Dinamarca manté un ferri control sobre l'illa, amb un gran potencial d'explotació econòmic. El passat colonial de Groenlàndia, fa que la seva experiència amb aquest intent d'esterilització forçosa de la població indígena recordi altres casos arreu del món. 

Per exemple, els Estats Units (EUA) van perpetrar una campanya d'esterilització forçada a les dones de Puerto Rico entre els anys 30 i 40. En aquest cas, es va utilitzar una estratègia similar a la qual denuncien les dones inuits de Groenlàndia: a les dones porto-riquenyes se'ls va imposar mètodes anticonceptius. Tot plegat va ser impulsat per Washington a través de la llei 136, la qual responia al que es considerava pels polítics estatunidencs com un problema d'"excés de població".  

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!