Un diputat ultradretà de Polònia ha apagat amb un extintor una menorà de la Hanukkà, tal com es veu en un vídeo que s'ha viralitzat a les xarxes socials aquest dimarts. Es tracta del líder del partit nacionalcatòlic Confederació de la Corona Polonesa, Grzegorz Braun, que ha atacat el canelobre de nou braços que s'havia col·locat al Parlament polonès o Sejm per commemorar la Festa de les Llums o de la Dedicació jueva. Tot, després que l'ultra Mateusz Morawiecki perdés el govern aquest dilluns i Donald Tusk fos escollit primer ministre.

"Se m'ha acusat de tenir motivacions racistes i només estic restablint un estat de normalitat, posant fi a actes de triomfalisme satànic perquè aquest és el missatge d'aquestes festes", ha sentenciat Braun. Abans, havia afirmat que en el Parlament no hi poden tenir lloc "actes tribals i salvatges". El diputat ultradretà ha estat increpat després d'apagar la menorà de la Hanukkà, el canelobre que s'encén per recordar el miracle que es va viure en el Temple de Jerusalem quan els macabeus es van rebel·lar contra les forces d'ocupació gregues.

 

La resposta del Parlament polonès

El president de la cambra baixa, Szymon Holownia, ha anunciat que Braun serà castigat amb la pena més alta que podia imposar per a aquest cas d'antisemitisme i serà privat de la meitat del seu salari durant tres mesos, així com de l'assignació completa durant mig any. "La presidència del Sejm ha castigat el diputat Braun amb la pena màxima de la qual disposava. Així doncs, després d'haver estat exclòs dels debats, per descomptat, serà castigat amb la primera i més severa pena, especialment en aquests moments importants", ha manifestat Holownia.

Així mateix, el president del Parlament polonès ha donat llum verda perquè des de la mateixa institució es presenti notificació a la Fiscalia davant del possible delicte de pertorbació pública d'un acte religiós, alhora que ha alertat que Braun "molt probablement ha violat la integritat personal d'una de les persones que ha intentat detenir-lo". Holownia ja havia catalogat com a "irresponsable, estúpid i imprudent" el comportament del diputat ultradretà. "No hi haurà tolerància amb el racisme, la xenofòbia, l'antisemitisme o qualsevol altra cosa mentre sigui el president del Sejm", havia sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!