Més plans frustrats per la justícia europea. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha aturat de manera cautelar la deportació de tres dels set sol·licitants d'asil arribats al Regne Unit que Londres pretenia expulsar a Ruanda en un avió, d'acord amb la controvertida política aprovada recentment per l'Executiu de Boris Johnson sobre les persones que travessen el canal de la Mànega. D'acord amb la decisió presa en l'últim moment per la Cort d'Estrasburg, s'entén que els sol·licitants d'asil tenen dret a romandre al país fins tres setmanes després que hagin exhaurit totes les vies legals perquè que se'ls reconegui com a refugiats. El pla de Ruanda del govern conservador ha estat rebut amb fortes crítiques al Regne Unit i en l'àmbit internacional per la seva motivació, que molts han titllat de racista i esbojarrada, i per contradir la Convenció Europea de Drets Humans. Per la seva banda, Londres ja ha confirmat que impugnarà la decisió del TEDH i tirarà endavant amb el seu pla, fet que fins i tot podria passar per abandonar la Convenció de Drets Humans.

Deportació frustrada

La decisió in extremis d'Estrasburg, que ha permès aturar les deportacions programades per aquest dimecres de manera cautelar, es va prendre ahir al vespre a partir del cas d'un home de nacionalitat iraquiana. El fet que aquest refugiat segurament no ha trepitjat mai Ruanda ajuda a explicar la polèmica generada pel pacte de Londres amb el govern d'aquest país de l'Àfrica central. En la seva decisió de paralitzar la deportació del sol·licitant d'asil identificat com a K.N., nascut el 1968, el TEDH ha resolt que l'home "no ha de ser expulsat fins que expiri un període de tres setmanes després de la decisió final en la revisió judicial que està tenint lloc" pel dany irreparable que patiria si fos deportat. S'espera que els tribunals anglesos decideixin el juliol si la deportació dels sol·licitants d'asil a Ruanda s'ajusta a la llei i pot continuar. La cort d'Estrasburg va prendre en consideració la preocupació sobre aquestes expulsions expressada per l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) i també l'absència d'un mecanisme legal que obligui el Regne Unit a acceptar a K.N. en el seu territori si la seva sol·licitud d'asil tingués èxit.

Endavant amb el pla

En una sessió de control al govern de Boris Johnson aquest dimecres, la titular d'Interior britànica, Priti Patel, ha defensat amb fermesa que "segueixen compromesos" amb el pla de Ruanda. La ministra ha reiterat la seva "sorpresa" per la decisió d'Estrasburg, però ha subratllat que no ha declarat "il·legal" el pla en el seu conjunt, sinó que només ha frenat de manera cautelar la deportació de tres migrants fins que es pronunciï la Justícia britànica. En la mateixa línia d'euroescepticisme que caracteritza el gabinet de Johnson, la titular d'Interior ha expressat "preocupació" per "la naturalesa opaca" de la decisió del TEDH, que va ser presa a última hora suposadament per un jutge de guàrdia. Patel ha insistit davant els diputats que les iniciatives legals no afectaran la seva determinació per tirar endavant la política de deportacions, que ha qualificat de "moralment responsable", i ha indicat que "ja s'han començat els preparatius" per a organitzar el pròxim vol. En aquest sentit, la ministra ha deixat la porta oberta a abandonar directament la Convenció Europea de Drets Humans per no haver d'estar sotmesos als judicis d'Estrasburg, una mesura que alguns polítics conservadors ja contemplen d'ençà del Brexit per "recuperar" la seva sobirania.