Quatre dies de festa nacional al Regne Unit pels 70 anys de regnat d'Elisabet II. Es tracta del Jubileu de Platí de la monarca més longeva en la història del país, motiu pel qual en el transcurs d'aquestes quatre jornades se celebraran desfilades, misses, concerts i festes en el seu honor. També a les antigues colònies que encara formen part de la Commonwealth hi ha prevists actes de commemoració. Aquest dijous, el conjunt de la família reial britànica, menys algunes absències que s'han fet notar, ha donat el tret de sortida a les celebracions al balcó del palau de Buckingham, a Londres, des d'on han saludat als centenars de milers de súbdits que han acudit a la desfilada militar 'Trooping the Colour'.

jubileo reina isabel ii londres buckingham efe

Desfilada militar

A conseqüència del seu delicat estat de salut, la sobirana no ha pogut fer la tradicional salutació als regiments britànics durant la desfilada militar del 'Trooping the Colour', al pati d'armes de 'Horse Parade', la seu de la guàrdia de cavalleria. En aquesta desfilada, en el qual destaca la guàrdia real amb els seus vestits vermells i barrets alts revestits de pell d'os, han participat més de 1.500 soldats i músics, al voltant de 240 cavalls i la mascota de la Guàrdia Irlandesa, Turlough Mor, el gos llop irlandès. L'origen d'aquesta desfilada es remunta al regnat de Carles II (1660-1685), però el 1748 es va establir que s'utilitzaria per a marcar l'aniversari oficial del cap d'Estat, en un cap de setmana del mes de juny, per a aprofitar el bon temps típic d'aquestes dates. Durant la cerimònia, alguns dels familiars de la reina han estat transportats en carrossa des del palau de Buckingham cap a l'avinguda The Mall, en una processó real escortada per guàrdies reals de cavalleria fins a arribar al parc de St. James.

jubileo reina isabel ii reino unido monarquia britanica desfile palacio buckingham efe
Milers de monàrquics celebren el Jubileu de Platí de la reina Elisabet II davant el palau de Buckingham / Efe

Al final de l'esdeveniment, la família reial ha tornat en carrosses al palau, des d'on la monarca ha sortit al balcó per saludar el públic congregat. La reina, amb un vestit lavanda, pamela a joc i bastó en mà, ha sortit al balcó al costat del seu cosí el duc de Kent per saludar als regiments que han desfilat davant del balcó, adornat amb un gran estendard reial. Tot just aparèixer al balcó, s'han pogut sentir els crits de milers de persones han ocupat la gran avinguda The Mall. Malgrat els rumors que la reina no assistiria pels problemes de mobilitat que pateix als seus 96 anys, Elisabet II ha aparegut acompanyada, entre altres, del seu fill i futur rei d'Anglaterra, el príncep Carles i la seva dona Camilla; els ducs de Cambridge, Guillem i Caterina; i els seus besnets: Jordi, Carlota i Lluís. Destaca l'absència, com ja s'havia previst derivat de la mala imatge que les recents polèmiques han atorgat a la corona, dels ducs de Sussex, Enric i Megan, i del germà petit de Carles, el príncep Andreu. En la  salutació, una flota d'avions de la Força Aèria Reial, incloses aeronaus de la II Guerra Mundial, han sobrevolat el palau al mateix temps que han desplegat els colors de la bandera britànica. El protagonista d'aquest moment, però, ha estat el fill més petit de Guillem, Lluís, que s'ha tapat les orelles pel fort soroll dels avions. De fet, les imatges dels tres besnets durant la desfilada han inundat les xarxes per la seva naturalitat, en contrast amb l'estricte protocol de l'esdeveniment.

Aaron Chown europa press jubileo reina isabel ii monarquia familia real britanica reinbo unido william kate
Els ducs de Cambridge, Caterina i Guillem, i els seus fills, Lluís, Carlota i Jordi (d'esquerra a dreta) / Aaron Chown via Europa Press