Al llarg de les darreres setmanes, Rússia ha reforçat les seves fortificacions defensives a l'oblast de la central de Zaporíjia, al sud d'Ucraïna, en especial entre les ciutats de Vasilvivka i Orikhiv. Segons la intel·ligència britànica, aquesta manera d'actuar de Rússia per millorar les defenses indica que és molt probable que els comandants estiguin preocupats pel potencial d'una gran acció ofensiva ucraïnesa en dos sectors: ja sigui en el nord de l'Óblast de Lugansk o a Zaporíjia. Un gran avanç de les tropes ucraïneses a Zaporíjia posaria en dubte la viabilitat del "pont terrestre" de Rússia que uneix la regió russa de Rostov i Crimea. Per aquesta raó considera que l'èxit d'Ucraïna a Lugansk soscavaria encara més l'objectiu de guerra de Rússia "d'alliberar el Donbass". La intel·ligència britànica conclou, doncs, que decidir quina d'aquestes amenaces s'ha de prioritzar és probablement un dels dilemes centrals per als planificadors operatius russos.

Atac contra una missió de l'ONU

L'administració ucraïnesa de la regió de Zaporíjia ha denunciat aquest diumenge a primera hora un atac rus durant la visita humanitària de la missió de Nacions Unides a una localitat de la zona. El cap de l'administració ucraïnesa, Oleksandr Staruj, ha denunciat en el seu compte de Telegram que l'atac s'ha produït durant un lliurament d'ajuda humanitària de l'ONU a la ciutat d'Oríjiv, a uns 60 quilòmetres aproximadament del front regional. "L'ocupant continua fent cas omís de les regles de la guerra i atacant comunitats. Rússia és un talibà ortodox, que desconeix el que és sagrat i ignora totes les regles de la convivència humana", ha denunciat Staruj en el seu missatge.

Des de Kíiv, el primer ministre ucraïnès, Denis Shmihal, també ha denunciat aquest diumenge que Rússia és la responsable de la creació del "major camp de mines del món" després del minat de 250.000 quilòmetres quadrats de territori en l'est del país. "Ara mateix és el camp de mines més gran del món. No només dificulta el desplaçament de les persones, sinó que també ha provocat dificultats per a l'agricultura, que és una de les nostres indústries més importants", ha afirmat Shmihal en una entrevista concedida a l'agència de notícies sud-coreana Yonhap. Els 250.000 quilòmetres quadrats minats superen l'extensió de la península de Corea, Laos, Romania o el Regne Unit. A més són una arma indiscriminada que pot afectar els civils.

Objectiu: Bakhmut

Un altre dels territoris pel qual està lluitant Rússia durant les últimes setmanes és Bakhmut. L'empresari rus i fundador del grup Wagner, Yevgueni Prigozhin, ha explicat la seva obstinació a prendre la ciutat ucraïnesa de Bakhmut, es deu a la "xarxa de ciutats subterrànies" que alberga la regió. Preguntat pels mitjans sobre l'interès del grup Wagner a prendre la ciutat de Bakhmut, Prigozhin ha reconegut que la regió és un "punt central del Front Oriental" i un "important centre logístic", segons ha compartit l'empresa en el seu canal oficial de Telegram.

"La guinda del pastís és el sistema de mines de Soledar i Bakhmut, que en realitat és una xarxa de ciutats subterrànies", ha aclarit l'empresari. "No només té la capacitat d'albergar a un gran grup de persones a una profunditat de 80-100 metres, sinó que també poden desplaçar-se tancs i vehicles de combat d'infanteria", ha afegit l'oligarca rus. A més, ha assenyalat que ja s'han emmagatzemat reserves d'armes en aquests túnels des de la Primera Guerra Mundial. En aquest sentit, i el marc dels atacs russos, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha denunciat aquest diumenge bombardejos de Moscou en la localitat de Bakhmut, que han causat la mort de dos civils.