Poques hores després d’aprovar-se la controvertida llei de seguretat nacional que inclou penes de fins a cadena perpètua per a "actes de secessió, subversió, terrorisme i confabulació", la policia de Hong Kong ha arrestat avui més de 180 manifestants que protestaven contra la nova legislació i que duien simbologia independentista.

Les protestes coincideixen amb la commemoració de la retrocessió del territori de la sobirania britànica a la xinesa el 1997, una efemèride celebrada cada 1 de juliol amb una tradicional manifestació antigovernamental. Per primera vegada en 17 anys, però, aquest any les autoritats l’havien prohibit  i havien acordonat els carrers. Els antidisturbis han utilitzat camions d'aigua i gasos lacrimògens per intentar dispersar els manifestants, que s'han concentrat tot i que la nova llei no ho permetia.

Detinguts per dur símbols independentistes

El diari local South China Morning Post ha informat, citant a fonts policials, que els agents han rebut l’autorització per detenir a qualsevol persona que porti banderes o pancartes amb eslògans relacionats amb la independència, l'alliberació o la revolució, que amb la nova llei de seguretat han quedat il·legalitzats.

De fet, la primera detenció sota la nova legislació ha sigut a un home que portava una bandera a favor de la independència de Hong Kong, tal i com informa el mateix cos policial.

El cos policial ha notificat les detencions a través del seu compte de Twitter, al·legant que les persones arrestades “participaven en assemblees no autoritzades, conductes desordenades, tinença d’armes ofensiva i altres delictes relacionats”. 

Amb la nova llei de seguretat xinesa, aquests delictes poden arribar a considerar-se "actes de secessió, subversió, terrorisme i confabulació" i tenir penes fins a cadena perpètua.